Ze mogen weer!

Geweldig! Er mag weer wat binnen de sport, tja buiten dan. Vanaf 3 maart mogen jong volwassenen weer buíten sporten mét het eigen team op de eígen club. En dat werd tijd. Gisteren nog, op mijn poli in Bergman Naarden, een jongen van 22 met knieklachten. Voetbalde al een tijd helemaal niet meer sinds zijn club dicht was en ondanks rust bleef zijn knieklacht maar bestaan. Z’n been sterker maken door training van zijn bovenbeenspieren probeerde hij thuis, omdat de sportscholen dicht waren. Kort geleden probeerde hij dan maar hard te lopen, wat niet lukte gezien zijn weggegleden conditie. Kniepijn, weinig sociale contacten en een paar coronakilo’s. Hij wilde zó graag voetballen met z’n vrienden, weer onder de jongens en om fitter te worden, maar het mocht door de coronaregels, niet. Tót de persconferentie, waarin Rutte aangaf, dat de sloten eindelijk van de sportclubs af mogen. Het kan niet anders dan dat bij deze jongen thuis de kurk van de champagnefles is geknald.

Ze mogen weer! Sport voor 18-27 jaar heropend vanaf 3 maart

Afkalving sportdeelname

Geregeld doet NOC*NSF samen met een onderzoeksbureau een survey over sportdeelname onder Nederlanders. Kortgeleden werden de resultaten van januari 2021 gepresenteerd. Vergeleken met januari een jaar eerder, sportte de helft van de bevolking tussen de 18-30 jaar minimaal 1x per week, terwijl dit een jaar geleden nog tweederde was. Vrouwen en mannen sportten even veel / even weinig en hoger opgeleiden sportten meer dan lager opgeleiden. Hoe dan ook, de afkalving van de sportdeelname was pijnlijk zichtbaar.

Jonge honden

Tót de persconferentie van vanavond. Ik zie het al voor me. Sporters, die binnenkort huppelend naar de eigen sportclub gaan, en bruisen van alle opgekropte energie van het binnen zitten. Die willen los! En gelijk hebben ze.

Klein tipje voor deze jonge honden die kwispelend nog héél even in hun mand moeten blijven zitten [Hans Teeuwen; dat dan weer wel]. Na maanden van minder sporten of zelfs niets doen; bouw je sport rustig op, want dat gaat je blessures schelen. Gisteren had ik ook een vrouw op de poli, die niet meer fitnesste en in de plaats daarvan meer was gaan lopen. Ze liet haar stappenteller zien, nadat ze verteld had over haar ontstane achillespeesklacht. Deze gaf aan dat ze in een maand meer dan dubbel zo veel had gewandeld als in de maanden daarvoor. Dat was blijkbaar toch net even teveel voor de achillespees. De gouden regel bij (her)starten is daarom: ga maximaal 10-15% in de week extra doen qua belasting om je spieren en pezen weer te laten wennen. De sportlockdown er langzaam maar zeker weer uitsluipen. Een kersverse blessure nadat je je na maanden op de bank eindelijk hebt opgehesen wil natuurlijk niemand.

Wat we wél willen is een strakke crosspass, die precies op de stropdas landt, een passeerbeweging waar Ronaldinho jaloers op zou zijn en een heerlijke tip-in na een stukje glijden over het waterkunstgras. Er gaat weer gesport worden. Nog een paar nachtjes slapen en enthousiast kruisjes zetten op het afstreeplijstje boven het bed. Dan, mogen ze weer.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …shockwave therapie al jaren wordt toegepast op pezen die het zwaar hebben?

    Shockwave wordt al jaren toegepast op pezen die het zwaar hebben. Hierbij wordt door middel van drukgolven met een apparaat de pees behandeld.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief