Interview met Bergman Clinics

Sportarts bij Bergman Clinics én de Olympische Spelen in Tokio

In gesprek met Maarten Moen, al 8,5 jaar sportarts bij Bergman Clinics (Naarden). Hij combineert dit voor de helft van zijn tijd met een baan bij NOC/NSF en is net een maand in Tokio geweest voor de Olympische Spelen. Samen met Peter Verstappen (die een eigen praktijk heeft) en Francois Boekhof (uit Kliniek Rijswijk) is Maarten deze Olympische spelen als sportarts en plaatsvervangend chef arts voor deze spelen in actie gekomen. Reuze benieuwd naar zijn ervaringen spreken we Maarten als hij klaarstaat om te vertrekken naar Oslo in Noorwegen om een weekje te genieten van een welverdiende vakantie met zijn gezin.

Hoe was het?

Hoewel ik al meerdere toernooien heb meegemaakt was dit weer een hoogtepunt. Het is uniek om zo’n periode in een soort ‘tunnel’ te zitten met een selecte club mensen, je wordt dan in een relatief korte periode écht een hechte club. Je kent veel mensen waar je het hele jaar al mee samenwerkt en eigenlijk is het tijdens een toernooi voortzetten van iets wat al jaren loopt. De sport wordt tijdens de Spelen op TV heel zichtbaar, maar zowel voor begeleidende staf als sporters gaat er veel aan vooraf. De voorbereiding eindigt met als absoluut hoogtepunt dé Spelen. Voor iedereen een topmoment.

Los van de Spelen begeleid ik al jaren als arts de waterpolo mannen, het honkbal team, de boksers en de ruiters. Hiervan selecteerden de boksers en ruiters zich voor Tokio. Binnen Bergman Clinics Naarden hebben we twee zogenoemde ‘High Performance Partners’ en dat zijn Henk van der Hoeven en Cor van der Hart; voor Olympische sporters zijn zij consulenten. Zij denken mee om iedereen zo fit mogelijk aan de start te brengen. In afgelopen jaren hebben zij samen met een aantal andere specialisten een belangrijke rol gespeeld.

Wat heb je precies gedaan?

Ik ben teamarts, het aanspreekpunt voor medische zaken. Net als iedereen kan ook een sporter ergens last van krijgen. Dat verhelpen we dan. En daarnaast doen we wat iedereen rondom een sporter probeert te doen; de omstandigheden zo maken dat iedereen optimaal kan presteren en problemen oplossen als deze zich voordoen.

Tokyo 2020 Olympische Spelen

Hoe zien je dagen eruit?

Als teamarts maak ik ook deel uit van de kernstaf medische begeleiding. Daarmee ben ik samen met huisarts Peter Verstappen de medisch eindverantwoordelijke van in totaal 16 artsen en 30 fysiotherapeuten. Met dit team leveren we en coördineren we de medische zorg voor het Olympisch Team. Deze editie hadden de Corona ontwikkelingen uiteraard ook een enorme impact. Zo konden we minder makkelijk trainen en fit blijven. Toen de sporters weer volledig mochten en konden trainen, moesten we dit zorgvuldig doen. Tijdens de Spelen heeft het ook enorme impact gehad. Sporters die niet mochten afreizen omdat ze voor vertrek positief waren of sporters die tijdens de Spelen positief bleken te testen. Het is natuurlijk vreselijk als je als sporter door Corona of een positieve test niet kunt laten zien waar je jaren voor getraind hebt. En natuurlijk wilden we de rest van Team NL beschermen en zijn we als team bezig geweest met de vraag hoe we dat het beste konden doen.

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

De eerste 10 dagen waren zwaar omdat er sporters positief testten, naar een quarantaine hotel moesten en zodoende niet konden presteren, waarvoor ze kwamen. Dat leidde tot ongerustheid bij anderen. Wat echt indruk heeft gemaakt was de weerbaarheid en wendbaarheid van de spelers. De situatie een plek kunnen geven en je weer focussen op het beste presteren en individuele en teamprestaties realiseren. Zelf was ik in Tokio betrokken geweest bij de ruiters, de boksers, gewichtheffen, handboogschieten, tafeltennis en badminton. Al die sporten zijn geweldig; als je jarenlang met sporters bezig bent dan ontwikkel je hier een extra warm hart voor. De medaille van Nouchka Fontijn vond ik dan ook een hele mooie, juist omdat we al lang samenwerken, zonder hiermee andere sporters tekort te willen doen.

Tokyo 2020 Olympische Spelen

Wat was voor jou het meest bijzondere Olympische Spelen moment?

Niet iedereen in Tokio stond enthousiast achter de spelen maar de duizenden vrijwilligers waren geweldig. Ongelooflijk mooi om te zien dat ze zo vriendelijk en gastvrij bleven voor ons.

Wil je nog iets kwijt?

De helft van mijn werkende leven mag ik doorbrengen in topsport-kringen en alles wat ik daar leer en beleef, neem ik mee naar mijn poli. Topsport is ook een proeftuin om op een andere manier ergens vanaf te komen. Topsporters kunnen vaak ondanks behoorlijke blessures toch presteren. Elke topsport ervaring neem ik dan ook mee naar ‘gewone stervelingen’ die niet van olympisch niveau zijn. Zoals toch het onderste uit de kan willen halen en er alles aan doen om voor herstel te zorgen (de mindset) maar ook hoe we iemand kunnen behandelen (fysieke handelingen). Goed om je heen blijven kijken, een brede scope houden en hoe kunnen we iemand extra helpen. Zo blijven we leren en verbeteren. Die kennis pas ik dan weer graag toe binnen onze kliniek.

En nu weer aan de slag?

Nu lekker op vakantie, een weekje in elk geval. Lekker bijkomen. Begin 2022 zijn alweer de Winterspelen en daar ben ik als chef arts ook weer aan verbonden dus ook met die voorbereidingen zijn we alweer volop bezig.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen