Topsport in allerlei soorten en maten

Dat de ene topsport de andere niet is, dat was me al wel duidelijk. Maar hoe divers de beleving van het topsportlandschap toch kan zijn, had ik de afgelopen weken weer eens haarscherp op het netvlies.

NK Dressuur

Er stond een rij voor de Bubbelbus, aan de korte kant van de dressuurring. Er werd naar hartelust champagne verkocht, want het was per slot van rekening warm weer. Het NK dressuur in Ermelo, thuisbasis van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, was in volle gang. Selectie voor het WK in Tyron in de Verenigde Staten stond op het spel, dus paard en ruiter zetten hun beste beentje voor.

Tussen de prachtige proeven van Nederlands beste ruiters door was er tijd voor een glaasje en het bezoeken van de vele standjes rondom het stadion. Allerlei attributen voor de paardensport werden verkocht, inclusief exclusieve zadels, horse manager software, multivitamines én een heuse powerboost voor paarden. Alles om de Piaffe en de gestrekte draf nóg mooier uit te kunnen voeren.

NK Dressuur

EK Waterpolo mannen

Een week eerder zag ik niks geen standjes bij het EK waterpolo in Barcelona. Een blikje cola of kopje koffie was alles waarmee ik met het team de euforie van een lekkere overwinning van het Nederlands waterpoloteam kon vieren. Grote sterke kerels in een klein zwembroekje hadden net in de poulefase Turkije overklast en stonden in de schaduw onder de bomen met elkaar, vrienden en familie nog even na te praten.

De Olympische sfeer die heerste op de Montjuïc, de plek waar dit EK plaatsvond, paste goed bij het uiteindelijke doel van het team: de Olympische Spelen halen in Tokyo. In 1992 werden hier namelijk de Zomerspelen georganiseerd. Uiteindelijk kon het team van Robin van Galen met een AA-tje proosten op heel wat prachtige wedstrijden en het behalen van de doelstelling, namelijk 10e worden van Europa. En dan werden de dames in een kolkende ambiance nog eens dik eerste ook!

EK Waterpolo mannen

Haarlemse Honkbalweek

Zoveel mensen met een witte huidskleur ik zag bij het NK dressuur, zoveel donkere mannen namen deel aan de Haarlemse Honkbalweek. Nederland, met het Koninkrijksteam, eindigde als derde achter Japan en Chinees Taipei en mocht zich weer eens met toplanden meten.

Papiaments en Nederlandse wisselden elkaar moeiteloos af tijdens de training en warming-up voorafgaand aan de wedstrijden. Hoe warm en gemoedelijk de spelers met elkaar omgingen, zo warm en gemoedelijk was de sfeer op de tribunes. Zeker op sfeertribune ‘Het derde honk’, waar stoppen met aanmoedigen geen optie leek. Tussendoor kuierden toeschouwers rustig naar de eettentjes, voor een biertje of fors uitgevallen hamburger, terwijl de muziek lustig uit de speakers pompte. Voor velen het ideale lommerrijke dagje uit om Nederland in deze omstandigheden Italië ontspannen te zien oprollen.

Haarlemse Honkbalweek

Verschillen binnen de Nederlandse topsport

Prachtig al die prestaties én culturele verschillen binnen de Nederlandse topsport. En een voorrecht om dit als teamarts van verschillende bonden van dichtbij mee te mogen maken. Deze week alweer 7 EK’s voor de boeg, die plaatsvinden in Glasgow en Berlijn. Het kan niet anders dan dat ik het allemaal ga zien, al ben ik hier dan niet live bij aanwezig. Ik twijfel alleen nog of ik onder het mom van een gefakete ziekte óf Neymarachtige geveinsde blessure mijn agenda ga leegruimen.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …shockwave therapie al jaren wordt toegepast op pezen die het zwaar hebben?

    Shockwave wordt al jaren toegepast op pezen die het zwaar hebben. Hierbij wordt door middel van drukgolven met een apparaat de pees behandeld.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief