Topsportzorg

Wat waren de 29 medailles voor de Nederlandse sporters stuk voor stuk prachtig. Dikke ronde exemplaren met de beeltenis van het Europees Olympisch Committee. Dik en dik verdiend door hele mooie prestaties tijdens de European Games, een groot sportevenement dat de afgelopen weken werd gehouden in de hoofdstad van Azerbeijan, Baku. Deze European Games werden in navolging van de Asian Games en de PanAm Games voor het eerst georganiseerd met als doel de beste sporters van het Europese continent tegen elkaar te laten strijden. Deze strijd, die soms veldslagen kostte, vond plaats in een serie fonkelnieuwe stadions die voor de Spelen werden gebouwd.

Topsportzorg

Maar liefst 7 gouden medailles werden er door het Nederlands Team, waarbij ik als chefarts aanwezig was, mee naar huis genomen. Deze werden gewonnen bij judo, wielrennen, turnen, tafeltennis en zwemmen. Kim Polling en Marhinde Verkerk zorgden bij de vrouwen judoka's met de nodige worpen en stevige grondgevechten voor de winst. Henk Grol moest bij dezelfde sport met name in de finale stevig aan de bak om zijn eerste plaats veilig te stellen tegen de Tjechische Wereldkampioen. Een worp met lage score was genoeg, de Tjech kon er geen betere score tegenover zetten en de stevige vuisten van de winnaar konden worden gebald. Ellen van Dijk was op een stuk recht asfalt met stevige wind de beste in een tijdrit langs de kust van de Kaspische Zee met een gemiddelde van 47.7 km/h. De tafeltennister Li Jiao boekte een serie prachtige zeges die leidde tot een finale op 42-jarige leeftijd. Nadat ze eerst de Europese top overwon, versloeg ze Li Jie haar Nederlanse teamgenoot, kortgeleden nog 3e bij de wereldkampioenschappen, met gemak. Het leverde haar ook nog rechtstreekse plaatsing voor Rio 2016 op. Zwemster Marrit Steenbergen was de koningin op de 100 meter vrij, waarbij duidelijk werd dat ze best eens hoge ogen kan gaan gooien bij de komende Wereld Kampioenschappen in Kazan. Ten slotte balanceerde turnster Lieke Wevers op de balk in een kolkend National Stadium gracieus naar goud. Het Wilhelmus na zulke mooie prestaties, soms begeleid door een vreugdevolle traan van een sporter, klinkt prachtig.

Blessures en ziekten komen tijdens zo'n mooi toernooi als de Europese Spelen helaas ook voor, soms zelfs opmerkelijke. Zo werd een buitenlandse mountainbiker tijdens de training hard geraakt door een kleiduif van de schietbaan naast zijn venue. Ook raakte een aan Nederland toegewezen vrijwilliger geblesseerd. Dit gebeurde toen hij met de triatlon training dacht dat hij ook wel even een stukje kon zwemmen. Helaas resulteerde dit in een forse krampaanval ver van het strand, waarna de reddingsdiensten met een jetski in actie moesten komen.

Ook de Nederlandse sporters liepen tijdens het toernooi wat kleerscheuren op, maar dit konden we met ons medisch team goed ondervangen met topsport medische zorg. Momenteel zit ik op weg naar huis in het vliegtuig boven de gebergtes tussen Armenie en Azerbeijan, bepakt met prachtige herinneringen aan schitterende topsport. In de rugzak een hoeveelheid overgewicht aan extra topsportmedische ervaring die ik goed kan gebruiken bij het herstel van de sporters op de poli in Naarden. Natuurlijk wil iedereen zo goed en snel mogelijk van zijn blessure af.

Deel deze pagina