Nieuwe behandelmogelijkheden verkennen

Wanneer je last hebt van hielpijn door een geïrriteerde peesplaat onder de voet, zijn er gelukkig heel wat mogelijkheden om je klachten te verminderen. Toch is het erg prettig als er af en toe goede nieuwe behandelmogelijkheden bijkomen. Dit geldt al helemaal als er een eentje bij zit die je ook nog eens gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Scandinavisch onderzoek

Kort geleden verscheen er een onderzoek naar de behandeling van een geïrriteerde peesplaat dat werd uitgevoerd in Aalborg, Denemarken. Bij 48 mensen met dit probleem werd eerst een echo gemaakt om de diagnose te bevestigen. Daarna werden er twee groepen gemaakt waarbij de ene groep de peesplaat ging rekken en de andere groep aan het trainen werd gezet.

Een rekgroep en een trainingsgroep

De rekgroep deed elke dag thuis drie keer verlengingsoefeningen na het krijgen van uitleg. De trainingsgroep voerde drie keer per week oefeningen uit met als doel nieuw weefsel in de peesplaat aan te maken. De oefeningen bestond uit training waarbij gedurende drie maanden de peesplaat met het eigen lichaamsgewicht werd belast. Zo nodig werd er gewicht toegevoegd om de oefeningen te verzwaren.

Na 3 maanden trainen of rekken bleek dat het met de groep die trainde duidelijk beter ging qua klachten vergeleken met de rekgroep. Ze hadden minder pijnklachten en konden beter belasten op de voet. Na een jaar was het verschil tussen de groepen weggeëbd, maar waren beiden er nog steeds een stuk beter af dan aan het begin van de studie.

Trainen loont!

Kortom deze nieuwe manier van het behandelen van de geïrriteerde peesplaat leidt tot een snellere vooruitgang dan een van de meest geadviseerde adviezen tot nu toe. Wie wil er nou niet sneller herstellen van een vervelend en irritant gevoel in zijn of haar hiel? Dus mocht je onverhoopt struikelen over die rottige geïrriteerde peesplaat: oefenen loont!

Voorbeeld van oefeningen bij hielpijn
Voorbeeld van oefeningen bij een geïrriteerde peesplaat onder de voet

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen