Van preventie tot prestatie

Op een van de mooist mogelijke locaties voor een sportgeneeskundecongres klonken afgelopen week wijze woorden. Martin Hagglund, Zweeds onderzoeker voor de UEFA, sprak vanaf een podium midden in Camp Nou, de thuishaven van voetbalclub Barcelona, een groep toehoorders toe. Hagglund toonde aan dat, bij de beste Europese clubs, prestatie en het aantal opgelopen blessures nauw verweven zijn. Kortom: Vaker blessures in je team? Dan presteer je minder.

Van preventie tot prestatie

Coaches en preventie

Dit is goud in de handen van artsen en fysiotherapeuten bij clubs en nationale selecties, die het gevoel hebben dat medisch handelen soms als lastig wordt gezien door coaches. “Heb je weer zo’n dokter die gaat vertellen dat m’n sporter minder moet gaan belasten en een training moet overslaan”, hoor je ze soms denken. Om deze reden werden adviezen om blessures te voorkomen in het verleden niet altijd serieus genomen.

Preventie laag op de agenda

Ook in Nederland bestaan er in de topsport nog steeds coaches die preventie laag op de agenda hebben staan. “Die oefeningen van jou gaan van de echte trainingstijd af” en “Deze blessures horen nou eenmaal bij onze sport”, zijn veelgehoorde kreten langs de velden. Om coaches mee te krijgen in voorkomen van blessures, is het essentieel mee te denken vanuit prestatie. Dat is ook waar de coach voor is aangenomen. Een goede stap zou kunnen zijn om coaches te tonen hoeveel verlies aan training en wedstrijden er per jaar optreedt door blessures. Minder trainen en minder wedstrijden betekent nou eenmaal minder kans op presteren. Wanneer het voor een coach duidelijk is dat kostbare trainingsdagen in rook op gaan, is de stap naar investeren in preventie in één klap een stuk kleiner.

Kans op prestatieverlies verkleinen

Opeens wil de coach wél graag horen hoe jij denkt blessures te kunnen voorkomen om daarmee de kans op prestatieverlies te verkleinen. Zit men eenmaal op dezelfde lijn, dan is het aan te raden samen preventiestrategieën uit te werken. Zo is het bijvoorbeeld slim om handblessures bij boksen te verminderen door meer demping rond de handen aan te brengen met training én het aantal stoten per training te verminderen. Op deze manier gaan minder trainingsdagen verloren door handklachten en wordt er uiteindelijk bij toernooien beter gepresteerd.

Van zuchtend het woord preventie uitspreken alsof het een vies woord is, naar hetzelfde begrip vertalen naar het gemeenschappelijke doel prestatie. Een wereld van verschil. De weg naar blinkend goud ligt dankzij Hagglund volledig open.

Deel deze pagina