Vertrouwen
Een ace van Djokovic, een forehandfout van Federer, een backhand passeerslag en een winnende service. De eerste game van de halve finale van de Australian Open is gespeeld. Federer reageert met een forehand winner, maar mist z'n backhand, slaat twee services voor zijn doen heel dik uit, mist een forehand en nog een backhand en de break is voor Djokovic. Federer wordt opgerold in de eerste en tweede set en Djokovic wint de wedstrijd. Dat deed Federerfans over de hele wereld pijn. Roger had de rondes hiervoor toch zo sprankelend en dominant getennist? Toch was het echt geen verrassing dat Federer zo matig startte in de halve finale en uiteindelijk verloor.
Djokovic is momenteel de grote man in tennisland en heeft al een jaar niet niet in een finale van een toernooi gestaan. Hij is haast onverslaanbaar. Was Djokovic zijn goede spel nou de reden dat Federer moest afdruipen of lag het ook aan Federer zelf? Het lijkt of hij tegen grote jongens zoals Nadal en Djokovic niet op z'n best kán spelen. Bij het oplopen van de baan lijkt hij er tegen deze heren de laatste jaren en zeker bij Grand Slams niet echt in te geloven. In de laatste Grand Slam finales tegen Djokovic wint Federer ongeveer maar 15% van zijn breakpoints, oogt hij voorzichtig met z'n returns en vliegt zijn machtige forehand geregeld dik over de baseline heen.
Op de Engelstalige Eurosport werd gevraagd: als het er voor Federer het meest om gaat, kan hij dan genoeg in zichzelf geloven? Na afloop zei Djokovic bij een interview juist; het is belangrijk dat uiteindelijk je overtuiging het wint van je twijfels. En dat lijkt nou net niet Federer zijn sterkte punt en juist de reden dat hij de belangrijkste wedstrijden verliest.
In de absolute topsport is zelfvertrouwen zeer belangrijk. Een Engelse studie in de Journal of Sports Sciences onderzocht bij topsporters die op Wereldkampioenschappen of Olympische Spelen een medaille wonnen wat de rol hiervan is in de topsport. De meest voorkomende uiting van een gebrek aan vertrouwen bleek besluiteloosheid bij keuzes tijdens de sport en een schijnbaar gebrek aan strijdlust. Hier leek ook Federer in Australië last van te hebben.
Helaas komt Federer niet naar Rotterdam komende week tijdens het ABN-AMRO toernooi, gezien een operatie aan zijn knie, een dikke tegenvaller voor het publiek. Binnenkort dan maar weer heerlijk genieten van een Federer die vol vertrouwen ontspannen strooit met verrukkelijke forehands, touchvolleys en SABRs bij een toernooi zonder angstgegners. Als dolenthousiast publiek zien we dan wel weer tijdens de kwartfinale van Roland Garros als Nadal tegen over Federer staat. Wat zelfvertrouwen of het gebrek eraan al niet met je kan doen.