Onderzoek naar de duur van hielpijn

Mocht u last hebben van hielpijn, dan wilt u daar vanzelfsprekend zo snel mogelijk van af. Toch kan hielpijn hardnekkig zijn en langer duren dan gewenst. Het zou prettig zijn als u van tevoren beter zou kunnen weten hoe lang uw hielpijn ongeveer gaat duren. Helaas is over het inschatten van de duur van de hielpijn maar weinig bekend.

Kort geleden werd er in de Verenigde Staten een onderzoek uitgevoerd bij 60 mensen met hielpijn met als doel voorspellers van de uitkomst van behandeling te vinden. Deze mensen kregen als therapie verschillende vormen van fysiotherapie. Zo werd er onder andere manuele therapie toegepast en deden de mensen rekoefeningen van de peesplaat onder de voet.

Hoe lang heeft u al hielpijn?

Er werd bekeken welke factoren voorspellend waren voor het verminderen van de hielpijn. Uiteindelijk bleek dat wanneer er langer dan 7 maanden hielpijn bestond het herstel minder succesvol was dan wanneer de hielpijn korter bestond. Andere onderzochte factoren hadden geen relatie met de kans op een succesvol herstel. Het lijkt dus zaak bij hielpijn niet te lang te wachten voor u aan behandeling gaat beginnen.

Hoe groot is uw hielspoor?

Een andere recente studie onderzocht de grootte van een hielspoor (zichtbaar op een röntgenfoto) in relatie tot de ernst van de hielpijn. Bekend is dat een hielspoor bij mensen zonder hielpijn ook kan voor komen, maar beduidend vaker als er hielpijn bestaat op basis van een geïrriteerde peesplaat onder de voet. Aan deze Turkse studie deden 87 mensen met hielpijn mee. Er werd geconstateerd dat hoe groter de hielspoor onder de voet op de röntgenfoto was, hoe meer hielpijn de mensen hadden.

De Turken onderzochten helaas niet of de mensen met meer hielpijn en een grotere hielspoor ook langer over het herstel deden. Of de grootte dan ook voorspellend is voor de duur van het herstel is daarom nog niet te zeggen. Dit is voer voor onderzoek in de toekomst.

Blijf niet te lang wachten!

Voor nu is het met name zaak niet te lang te wachten met het behandelen van hielpijn, zoals bleek uit de Amerikaanse studie. Eerder beginnen leidt tot meer succes!

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen