Wondermiddel

Rafael Nadal verloor de finale van de Australian Open tegen Stanislas Wawrinka door ernstige rugklachten. Op het moment suprême kon hij niet voluit gaan. Er moest wat gebeuren. De persoonlijke arts van Nadal peinsde en bedacht dat er in de rug van Nadal stamcellen zouden worden geïnjecteerd; cellen uit het beenmerg die zich nog in allerlei soorten cellen kunnen ontwikkelen. Net zoals een jaar eerder ook al werd gedaan in zijn kniepees.

Wondermiddel

Enkele jaren voor deze tennisfinale vlogen Engelse Premier League-voetballers gretig naar Servië voor een bezoekje aan dr. Marijana Kovacevic, een apotheker, om hun geblesseerde enkels en hamstrings te laten behandelen. Waarmee? Met een extract van de placenta van paarden. Dit extract werd urenlang geduldig ingemasseerd door potige therapeuten. Een aantal van deze sporters kwamen stralend en genezen terug naar Engeland. Van degenen van wie we niets meer hoorden, is het slagingspercentage minder bekend.

In de topsport is elke dag dat er niet gespeeld of getraind kan worden, er één te veel. Afwezigheid kost soms erg veel geld. Vooral in het voetbal kan een week niet kunnen spelen een schadepost opleveren van enkele honderdduizenden euro’s. Daarom is het ook niet gek dat nieuwe snufjes en foefjes worden geprobeerd om alleen al enkele dagen winst te kunnen behalen. Sporters willen maar wat graag geloven dat zo’n foefje werkt.

De vraag hierbij is: leidt een voorgestelde ’fancy’ behandeling van een blessure niet tot onvoorziene bijwerkingen? Gaat een stamcel zich gedragen als een kraakbeencel waarop de behandelaar hoopt, of ontpopt die zich tot een ander, schadelijk weefsel? Een tweede vraag: leidt de tijd die aan deze behandelingen besteed wordt niet tot een achterstand, omdat de normale behandeling dan vaak stil ligt?

Als topsportarts zijn zulke afwegingen erg belangrijk, met als doel je sporter voor de korte en lange termijn zo fit mogelijk te houden. Het gaat om de balans tussen wat een nieuwe behandeling waarschijnlijk oplevert en hoeveel ellende hiervan te verwachten is. Helaas is deze balans soms lastig op te maken. Alles van een behandelmethode doorgronden is een van de manieren om in te kunnen schatten of iets gaat werken. Momenteel doen we zelf een aantal studies die kijken naar de veiligheid en het effect van stamcellen om te zien of deze manier van behandelen toepasbaar is. Of we op grote schaal placenta’s gaan inkopen voor een stukje Servische service, waag ik te betwijfelen.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief