Wonderspuit de tas in

Een aantal jaar geleden ging het roer om bij de UCI, de internationale wielren organisatie. De bond staat geen injecties bij sporters meer toe, tenzij er een hele duidelijke medische aanleiding voor is, de zogenoemde no-needle-policy. Dit had als doel het prepareren van sporters én het tegennatuurlijk bevorderen van herstel bij sporters tegen te gaan.

Wonderspuit de tas in

Naast de UCI past ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC), organisator van de (Jeugd) Olympische Spelen, deze policy nu steevast toe. De Jeugd Olympische Spelen vonden in de laatste weken van augustus plaats in het Chinese Nanjing, waarbij door de Nederlandse sporters een palet aan medailles werd binnengehaald bij judo, hockey, windsurfen, zeilen, zwemmen, paardrijden, taekwondo en wielrennen. Zou ik, als teamarts van de Nederlandse ploeg, tijdens dit toernooi toch een prik overwegen, dan moest ik aan een medische commissie verantwoorden waarom die prik nou echt nodig was. Bij goedkeuring door de commissie stond het injectielicht pas op groen. Wanneer de prik zonder toestemming wordt gegeven, dan hangt de sporter een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Zo’n straf is meer dan eens de doodssteek voor een topsportcarrière.

Met de no-needle-policy is een goede regel bedacht om sporters nog beter te beschermen tegen allerlei geïnjecteerde medische foefjes. De vraag is echter of een injectie, waarvan vaak wonderen worden verwacht, überhaupt zoden aan de dijk zet. Zo worden bij een spierblessure, met als doel een sneller herstel, nogal eens ontstekingsremmers, pijnstillers en andere stofjes in het geblesseerde gebied gespoten. Wordt met de no-needle-policy een mogelijkheid tot sneller herstel van spierblessures weggenomen?

Recent publiceerden wij een studie waarbij we alle onderzoeken die het effect van een injectie op spieren bekeken op een rijtje zetten. Daaruit bleek dat een van de meest toegepaste middelen voor injectie bij een spierblessure, namelijk de lokaal toegepaste pijnstiller, helemaal niet gunstig is voor spieren en juist meer schade maakt door het beschadigen van spiercellen. En dit terwijl er al een blessure bestaat! Voor andere middetjes is er minder reden aan te nemen dat het de blessure kan verergeren. Toch werd ook duidelijk uit de studie: een injectie doet spieren zelden tot nooit goed. In de geneeskunde geldt een mooie spreuk in ‘t Latijn, afkomstig van Hippocates, een van de meest bekende artsen uit de Oudheid: primum non nocere. Dit betekent zoveel als: ‘wat je ook doet, richt geen schade aan’. Gezien de twijfelachtige werking van injecties en de wetenschap dat elke injectie kan leiden tot bijwerkingen, sluiten de stokoude Hippocrates en de no-needle-policy prachtig op elkaar aan!

Voor de toekomst is te verwachten dat er steeds nieuwe stofjes zullen worden bedacht om spierherstel sneller te laten verlopen. Maar het legaal toedienen hiervan is erg moeilijk geworden, daar steekt de no-needle-policy een stokje voor.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectje met plaatjes-rijk plasma (PRP) pijnklachten vermindert bij knieslijtage?

    Hoe plaatjes-rijk plasma ontsteking remt was lang niet duidelijk. Een recente studie bekeek wat er na een injectie binnen in het kniegewricht gebeurt.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …shockwave therapie al jaren wordt toegepast op pezen die het zwaar hebben?

    Shockwave wordt al jaren toegepast op pezen die het zwaar hebben. Hierbij wordt door middel van drukgolven met een apparaat de pees behandeld.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen