Wonderspuit de tas in

Een aantal jaar geleden ging het roer om bij de UCI, de internationale wielren organisatie. De bond staat geen injecties bij sporters meer toe, tenzij er een hele duidelijke medische aanleiding voor is, de zogenoemde no-needle-policy. Dit had als doel het prepareren van sporters én het tegennatuurlijk bevorderen van herstel bij sporters tegen te gaan.

Wonderspuit de tas in

Naast de UCI past ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC), organisator van de (Jeugd) Olympische Spelen, deze policy nu steevast toe. De Jeugd Olympische Spelen vonden in de laatste weken van augustus plaats in het Chinese Nanjing, waarbij door de Nederlandse sporters een palet aan medailles werd binnengehaald bij judo, hockey, windsurfen, zeilen, zwemmen, paardrijden, taekwondo en wielrennen. Zou ik, als teamarts van de Nederlandse ploeg, tijdens dit toernooi toch een prik overwegen, dan moest ik aan een medische commissie verantwoorden waarom die prik nou echt nodig was. Bij goedkeuring door de commissie stond het injectielicht pas op groen. Wanneer de prik zonder toestemming wordt gegeven, dan hangt de sporter een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Zo’n straf is meer dan eens de doodssteek voor een topsportcarrière.

Met de no-needle-policy is een goede regel bedacht om sporters nog beter te beschermen tegen allerlei geïnjecteerde medische foefjes. De vraag is echter of een injectie, waarvan vaak wonderen worden verwacht, überhaupt zoden aan de dijk zet. Zo worden bij een spierblessure, met als doel een sneller herstel, nogal eens ontstekingsremmers, pijnstillers en andere stofjes in het geblesseerde gebied gespoten. Wordt met de no-needle-policy een mogelijkheid tot sneller herstel van spierblessures weggenomen?

Recent publiceerden wij een studie waarbij we alle onderzoeken die het effect van een injectie op spieren bekeken op een rijtje zetten. Daaruit bleek dat een van de meest toegepaste middelen voor injectie bij een spierblessure, namelijk de lokaal toegepaste pijnstiller, helemaal niet gunstig is voor spieren en juist meer schade maakt door het beschadigen van spiercellen. En dit terwijl er al een blessure bestaat! Voor andere middetjes is er minder reden aan te nemen dat het de blessure kan verergeren. Toch werd ook duidelijk uit de studie: een injectie doet spieren zelden tot nooit goed. In de geneeskunde geldt een mooie spreuk in ‘t Latijn, afkomstig van Hippocates, een van de meest bekende artsen uit de Oudheid: primum non nocere. Dit betekent zoveel als: ‘wat je ook doet, richt geen schade aan’. Gezien de twijfelachtige werking van injecties en de wetenschap dat elke injectie kan leiden tot bijwerkingen, sluiten de stokoude Hippocrates en de no-needle-policy prachtig op elkaar aan!

Voor de toekomst is te verwachten dat er steeds nieuwe stofjes zullen worden bedacht om spierherstel sneller te laten verlopen. Maar het legaal toedienen hiervan is erg moeilijk geworden, daar steekt de no-needle-policy een stokje voor.

Deel deze pagina