Vergelijking van jongere en oudere pezen

Af en toe hoor ik mezelf wel eens zeggen tegen iemand met peesklachten: “en bedenk ook, uw pees is ook geen 20 meer”. Niet flauw bedoeld, maar wel een opmerking met een hoog waarheidsgehalte, als diegene voor me 60 jaar oud is. Maar snijdt mijn opmerking eigenlijk wel hout? Is het zo dat een oudere pees anders is dan een jonger exemplaar? En heeft dat gevolgen voor de kans op succes bij het behandelen van die pees?

Een mooie review van een maand geleden keek naar studies die mechanische en structurele aspecten van jongere en oudere pezen vergeleek.

Worden niet alleen wij maar ook onze pezen ouder?

Ten eerste wezen verschillende studies uit dat oudere menselijke pezen (40-59 jaar) vergeleken met jongere pezen (20-39 jaar) minder piek krachten aankonden, minder stijf waren en ook minder elastisch. Dit was ook het geval als pezen van 60+-ers werden vergeleken met de ‘jonge’ groep van 20-39 jaar. Deze verschillen werden duidelijker gevonden in achillespezen ten opzichte van pezen aan de voorzijde van de knie.

Daarnaast werd ook een vergelijking gemaakt tussen leeftijden wanneer gekeken werd naar bouwstenen van en stofjes in de pees zelf. De peesomtrek en de dikte van collageen vezels (een belangrijke bouwsteen van pezen) bleek bij ouderen toegenomen, terwijl de organisatie van de collageen vezels was afgenomen. Ook was de opbouw van nieuwe collageen vezels bij oudere pezen verminderd.

Kortom, oudere pezen zijn daadwerkelijk anders dan jongere exemplaren, omdat de kwaliteit van de pees afneemt. Het lijkt logisch te denken dat hoe minder de kwaliteit van de pees is, dat deze ook lastiger te behandelen is. Of dat écht zo is moet nog verder uitgezocht worden. Mijn gevoel zou zijn dat het uiteindelijk antwoord, in analogie naar Kapitein Ortega uit de Snorkels, “best eens waar kan zijn”.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen