Worden niet alleen wij maar ook onze pezen ouder?

Vergelijking van jongere en oudere pezen

Af en toe hoor ik mezelf wel eens zeggen tegen iemand met peesklachten: “en bedenk ook, uw pees is ook geen 20 meer”. Niet flauw bedoeld, maar wel een opmerking met een hoog waarheidsgehalte, als diegene voor me 60 jaar oud is. Maar snijdt mijn opmerking eigenlijk wel hout? Is het zo dat een oudere pees anders is dan een jonger exemplaar? En heeft dat gevolgen voor de kans op succes bij het behandelen van die pees?

Een mooie review van een maand geleden keek naar studies die mechanische en structurele aspecten van jongere en oudere pezen vergeleek.

Worden niet alleen wij maar ook onze pezen ouder?

Ten eerste wezen verschillende studies uit dat oudere menselijke pezen (40-59 jaar) vergeleken met jongere pezen (20-39 jaar) minder piek krachten aankonden, minder stijf waren en ook minder elastisch. Dit was ook het geval als pezen van 60+-ers werden vergeleken met de ‘jonge’ groep van 20-39 jaar. Deze verschillen werden duidelijker gevonden in achillespezen ten opzichte van pezen aan de voorzijde van de knie.

Daarnaast werd ook een vergelijking gemaakt tussen leeftijden wanneer gekeken werd naar bouwstenen van en stofjes in de pees zelf. De peesomtrek en de dikte van collageen vezels (een belangrijke bouwsteen van pezen) bleek bij ouderen toegenomen, terwijl de organisatie van de collageen vezels was afgenomen. Ook was de opbouw van nieuwe collageen vezels bij oudere pezen verminderd.

Kortom, oudere pezen zijn daadwerkelijk anders dan jongere exemplaren, omdat de kwaliteit van de pees afneemt. Het lijkt logisch te denken dat hoe minder de kwaliteit van de pees is, dat deze ook lastiger te behandelen is. Of dat écht zo is moet nog verder uitgezocht worden. Mijn gevoel zou zijn dat het uiteindelijk antwoord, in analogie naar Kapitein Ortega uit de Snorkels, “best eens waar kan zijn”.

Deel deze pagina