Therapiezool en kniebrace bij artrose van de knie

Ontlasten van het versleten deel

Therapiezolen en een kniebrace hebben hetzelfde doel: dat deel van de knie wat het meest is versleten ontlasten en het deel van de knie wat nog redelijk is meer belasten. Op deze manier wordt het aangedane deel van de knie minder geprikkeld en nemen klachten af.

Kniebrace

Bij de meeste mensen (9 van de 10) is het binnenste deel van de knie het meest aangedaan. Het is dan aan te raden om een kniebrace te dragen in het dagelijks leven of tijdens sport die het buitenste deel van knie meer belast en de binnenzijde ontlast. Zo’n brace heet een valgiserende brace.

Wanneer juist het buitenste deel van de knie versleten is, is een variserende brace aan te raden. Hierbij wordt het binnenste deel van de knie relatief meer belast.

Therapiezool

Deze verschuiving van piekkrachten kan ook door een therapiezool worden bewerkstelligd. Is de knie aan de binnenkant met name versleten dan is een therapiezool met aan de buitenzijde van de voet een ophoging aan te raden. Wanneer de slijtage zit aan de buitenzijde van de knie, dan is een therapiezool met ophoging aan de binnenzijde van de voet geschikt (Duivenvoorden et al. Cochrane Databases Syst Rev 2015).

Ontdek diverse behandelingen voor artrose van de knie

Selecteer onderstaand een behandeling en ontdek alles over een specifieke behandeling voor artrose van de knie.

Deel deze pagina