Effect prolotherapie injectie op peesweefsel
Sinds de jaren ’50 wordt voor verschillende peesklachten (bijvoorbeeld voor de schouderpees, achillespees en de tenniselleboog) naast oefentherapie ook prolotherapie toegepast (Hackett et al. Am J Surg 1955). Prolotherapie is een vorm van behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van een goedaardig middel, namelijk glucose, oftewel suiker, de pees wordt bewogen tot versterken. Je zou ook kunnen zeggen dat de pees door “gepest” te worden door de suikeroplossing uitgedaagd wordt tot het weerbaarder maken van het peesweefsel.
In de praktijk en uit verschillende onderzoeken wordt duidelijk dat peesklachten kunnen verbeteren na injectie met prolotherapie, zie hiervoor de referenties hieronder. Hoe is dat dan te verklaren en hoe werkt dat “pesten” nou precies? Dat proberen we u hieronder uit te leggen aan de hand van een interessante studie, die nauwkeurig bekeek wat er gebeurt met peescellen als die bloot gesteld worden aan prolotherapie. Voor meer informatie kunt u op deze link klikken.
Het idee van prolotherapie is om een lokale ontsteking uit te lokken, die zorgt voor een cascade, die uiteindelijk moet zorgen sterker maken van een pees. Vermoed werd dat dit door prolotherapie indirect werd gedaan doordat de uitgelokte ontsteking zorgt voor het aantrekken van cellen die collageen, een bouwsteen van pezen, extra kunnen aanmaken. Echter, bewijs hiervoor was lange tijd niet voorhanden. Tot de studie van Ekwueme en collega’s uit 2017.
Voor hun studie werden losse peescellen verzameld van hamstrings en achillespezen, waarna er hieraan prolotherapie (met o.a. glucose) werd toegevoegd. Er werden hierna verschillende zaken gezien. Ten eerste werd de activiteit van peescellen minder en werd er (in eerste instantie) juist minder collageen door de cellen geproduceerd. Ook werd gezien dat prolotherapie inderdaad leidde tot een ontstekingsreactie.
Dat prolotherapie leidt tot een effect op peescellen en peesweefsel was na deze studie duidelijk. Of prolotherapie daarmee uiteindelijk ook echt pezen versterkt is door niemand op celniveau nog uitgezocht. Dat zal de toekomst ons moeten leren. Tot die tijd kijken we vooral naar studies met prolotherapie, die werden uitgevoerd bij verschillende peesklachten en het effect hiervan op klachten. Een aantal van deze studies, met overwegend positieve uitkomst, worden hieronder opgesomd.
Referenties
- Low-Dose Dextrose Prolotherapy as Effective as High-Dose Dextrose Prolotherapy in the Treatment of Lateral Epicondylitis? A Double-Blind, Ultrasound Guided, Randomized Controlled Study
- Effectiveness of Dextrose Prolotherapy for Rotator Cuff Tendinopathy: A Systematic Review
- Comparative Effectiveness of Injection Therapies in Rotator Cuff Tendinopathy: A Systematic Review, Pairwise and Network Meta-analysis of Randomized Controlled Trials
- The effect of sclerotherapy and prolotherapy on chronic painful Achilles tendinopathy-a systematic review including meta-analysis