Wist u dat?

Olympiërs leven 5 jaar langer dan niet-Olympiërs

We kennen allemaal wel iemand die heeel veel sport en als zo iemand dan een keer een fysieke klacht heeft, bestaat de indruk wel eens “dat dat komt door al dat sporten”. Een andere volkswijsheid is dat intensief sporten voor je beroep haast niet gezond kan zijn. Om deze theorie te onderzoeken werd er een studie verricht, deze maand verschenen in de British Journal of Sports Medicine, waarin de levensduur van Amerikaanse ex-Olympiërs werd vergeleken met de algemene bevolking.

Hiertoe werd de National Death Index geraadpleegd voor het tijdsbestek 1912 tot 2012, waarin beschreven staat welke sporter waaraan is overleden. Er werden gegevens bestudeerd van ongeveer 8000 Amerikaanse ex-Olympiërs. Hieruit bleek dat Olympiërs gemiddeld 5 jaar langer leefden dan de gemiddelde bevolking. Dit verschil zat em met name in het minder voorkomen van hart- en vaatziekten en het minder voorkomen van kanker.

De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. De bron van de Eeuwige Jeugd is dus nóg niet gevonden. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een belangrijke rol.

Olympiërs leven 5 jaar langer dan niet-Olympiërs

Meer informatie

Klik op de onderstaande link voor het onderzoek waarin de levensduur van Amerikaanse ex-Olympiërs werd vergeleken met de algemene bevolking.

Wetenschappelijk onderzoek

Deel deze pagina