Wist u dat?

Op de hometrainer in plaats van een pijnstiller bij knieartrose

Bij knieartrose is er sprake van een verminderde kwaliteit van het gewricht, waarbij pijn de voornaamste klacht is. Een reflex, die mensen wel eens hebben, is om bij kniepijn dan juist níet te gaan bewegen. Dit komt voort uit angst voor nog meer pijnklachten. Flinke inspanning, waarbij de grens wat de knie aankan, duidelijk wordt gepasseerd, leidt ook daadwerkelijk tot meer pijnklachten. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

Dit blijkt uit een literatuuroverzicht dat kort geleden verscheen in Clinical Rehabilitation. Hierin werden studies verzameld, die het effect van fietsen op een hometrainer onderzochten vergeleken met dit niet doen. De groep mensen met knieartrose, die 3-5x per week rustig / matig intensief een half uur tot een uur fietste, had uiteindelijk stukken minder pijn in hun knie.

Laten staan dus de pillenpot? Duidelijk is in ieder geval dat kniepijn door een hometrainer verminderd kan worden. En als dat daarmee ook een aantal pillen per week minder scheelt, dan is dat alleen maar extra winst!

Op de hometrainer in plaats van een pijnstiller bij knieartrose

Meer informatie

Klik op de onderstaande link voor het literatuuroverzicht van Clinical Rehabilitation omtrent het effect van fietsen op een hometrainer vergeleken met dit niet doen.

Wetenschappelijk onderzoek

Deel deze pagina