Achilleshiel de laan uit sturen

Wat is de oorzaak van een pijnlijke achillespees?

Jaarlijks hebben vele duizenden topsporters, sporters en niet-sporters last van hun achillespees. Dit kan leiden tot klachten die zelfs voor behoorlijke beperking kunnen zorgen in het dagelijks leven. Wat zorgt er nou voor de klachten van deze pees, die voor menigeen een achilleshiel blijkt te zijn?

Pijnlijke achillespees

Overbelasting van de pees

Kortgeleden werd in het Journal of Anatomy door een groep Denen een studie gepubliceerd waarbij hapjes werden genomen van de achillespees van mensen met last hiervan. Daarbij zoomden ze met een elektronenmicroscoop enorm op de pees in om begrip te krijgen van de verschillen tussen normaal en afwijkend peesweefsel. Er bleek dat de delen van de pees die overbelast waren een veranderde veel minder georganiseerde opbouw van peescellen en steunweefsel liet zien.

Orde in de peeschaos

Nu we met de elektronenmicroscoop zo ver in de achillespees zijn gedoken en we weten dat het daar bij klachten een rommeltje is, biedt dit ook kansen? Behandeling zou er op gericht moeten zijn de chaos in de pees weer tot de orde te roepen. De vraag is welke ordetroepen daarvoor in te schakelen. Het antwoord is dat vaak de politie er zelf wel uitkomt maar dat soms de ME nodig is voor een charge.

Gedoseerd belasten van het peesweefsel

De meest bewezen methode om orde in de peeschaos te scheppen is het gedoseerd belasten van het peesweefsel. Belasting waarbij er specifieke trek en duw krachten op het peesweefsel worden uitgeoefend leidt tot een op het oog meer gestructureerde pees en minder klachten. Mocht na een tijd specifiek belasten de pees nog steeds klachten geven, kan het ook dat toch de ME nodig is voor de nodige rust. Verschillende apparaten, ondersteuning van de enkel en innovatieve injecties kunnen bij te weinig vooruitgang ook worden ingezet.

Chaos in een pees is iedereen liever kwijt dan rijk. Nu nog duidelijker is wat er mis is in de pees, kunnen we deze achilleshiel nog beter de laan uit sturen.

Lees meer over een pijnlijke achillespees

Wilt u meer weten over de oorzaken, klachten, diagnose en behandelingen van een pijnlijke achillespees? Deze klacht is uitgebreid op deze website uitgelicht. Klik op de onderstaande knop!

Meer over een pijnlijke achillespees

Deel deze pagina