Stilstand

De wereld lijkt tot stilstand gekomen tijdens deze coronacrisis. Het openbaar vervoer ligt plat, vliegtuigen vertrekken nog nauwelijks en veel mensen werken vanuit huis. Mensen in risicogroepen blijven nog meer thuis dan anderen, omdat ze, goed luisteren naar de adviezen van Jaap van Dissel van het RIVM en premier Mark Rutte.

Het bedrijf Fitbit, dat gespecialiseerd is in het bijhouden van beweegactiviteit van mensen, gaf kortgeleden interessante gegevens vrij. Wereldwijd werd er gezien dat er, afhankelijk van de mate van lockdown, minder werd bewogen. In Nederland was dit 12%, terwijl mensen in landen als strengere regels als Spanje en Italië, tot 40% minder actief waren. Statista, een toonaangevend bedrijf in statistiek, onderzocht in 2017 al, hoeveel er in West-Europa gemiddeld werd bewogen. Dat bleek een magere 5000 stappen per dag.

Leidt afname van beweging tijdens corona tot toename chronische ziekten?

JAMA

Met de afname van het aantal stappen in het achterhoofd in deze coronatijd, viel een studie in het wetenschappelijke blad JAMA des te meer op. In deze studie van vorige week, droegen bijna 5000 Amerikanen 3 jaar lang een activiteitsmeter. Dit deden ze tussen 2003 en 2006 en er werd jaren later gekeken naar het aantal overleden mensen. Wanneer mensen minder dan 4000 stappen per dag zetten was het risico op overlijden 3x zo groot vergeleken met wanneer meer dan 8000 stappen werd bewogen.

Leidt afname van beweging tijdens corona tot toename chronische ziekten?
Bron: jamanetwork.com

Verantwoord bewegen

Fitbitdragers in Nederland bewegen dus al 12% minder dan vóór de crisis. Zij zijn over het algemeen sportiever dan gemiddeld. Het is nog maar de vraag is of de normaal minder sportieve mensen net zoveel minder bewegen of dat ze juist nóg minder zijn gaan doen. Dit tegen de achtergrond van gemiddeld 5000 stappen per dag vóór de crisis.

Een ding is duidelijk: hoe langer de impact van corona onze maatschappij treft, des te meer gevolgen dit zal hebben op chronische ziekten. Want het zijn voornamelijk chronische ziekten als suikerziekte, longproblematiek en hartklachten, die de toegenomen sterfte door minder bewegen veroorzaken. Dus blijf vooral (verantwoord) bewegen, of dat nu binnen of buiten is, om op de langere termijn ziekten buiten de deur te houden. Let ook wat dát betreft een beetje op elkaar.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …rustig bewegen pijnstillend kan werken bij knieartrose?

    Bij knieartrose is pijn de voornaamste klacht. Flinke inspanning leidt vaak tot meer pijn. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen