Crème als pijnstilling bij knieartrose

Pijn bij knieartrose is op verschillende manieren te verminderen. Vaak gebruiken mensen, die bij mij op de poli komen, al pijnstilling op slechte dagen met veel klachten. Ik hoor dan geregeld dat mensen paracetamol slikken, een pilletje met ontstekingsremmers nemen of soms nog zwaardere pijnmedicatie gebruiken. Bij knieartrose heeft paracetamol echter maar een heel beperkt effect. Pilletjes met ontstekingsremmers zijn vaak effectief, maar hebben, zeker bij langer gebruik, soms het nadeel dat er maag- en darmklachten kunnen optreden.

Crème als pijnstilling bij knieartrose

Voltaren en Voltaren Forte

Gelukkig biedt een literatuuroverzicht van 7 februari 2021 in Physician and Sportsmedicine uitkomst. Alle studies die wereldwijd beschikbaar waren over pijnstillende crèmes werden gebundeld. De conclusie was dat ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte pijn effectief kunnen verminderen (tot 20-25% pijnvermindering) en de kniefunctie kunnen verbeteren. Dit is goed te verklaren omdat vrijwel altijd ontsteking een rol speelt bij knieartrose. Vergeleken met een pilletje met ontstekingsremmers komen maag- klachten bij een crème veel minder voor.

Mijn tip zou dan ook zijn om voor slechte dagen de pillenstrips zoveel mogelijk thuis te laten en in plaats daarvan een tube ontstekingsremmende crème in de tas te stoppen.

Meer informatie

Klik op de onderstaande link voor het literatuuroverzicht van Physician and Sportsmedicine omtrent pijnstillende crèmes bij knieartrose.

Wetenschappelijk onderzoek

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 05 april 2025

    Eer hoog te houden richting Olympische Spelen van Milaan / Cortina

  • 28 januari 2025

    Pijnklachten artrose kunnen erger worden tijdens vliegen

  • 20 december 2024

    Toename in aantal wekelijkse sporters én in blessures

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

arrow_circle_left arrow_circle_right
Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief