Wist u dat?

Crème als pijnstilling bij knieartrose

Pijn bij knieartrose is op verschillende manieren te verminderen. Vaak gebruiken mensen, die bij mij op de poli komen, al pijnstilling op slechte dagen met veel klachten. Ik hoor dan geregeld dat mensen paracetamol slikken, een pilletje met ontstekingsremmers nemen of soms nog zwaardere pijnmedicatie gebruiken. Bij knieartrose heeft paracetamol echter maar een heel beperkt effect. Pilletjes met ontstekingsremmers zijn vaak effectief, maar hebben, zeker bij langer gebruik, soms het nadeel dat er maag- en darmklachten kunnen optreden.

Crème als pijnstilling bij knieartrose

Voltaren en Voltaren Forte

Gelukkig biedt een literatuuroverzicht van 7 februari 2021 in Physician and Sportsmedicine uitkomst. Alle studies die wereldwijd beschikbaar waren over pijnstillende crèmes werden gebundeld. De conclusie was dat ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte pijn effectief kunnen verminderen (tot 20-25% pijnvermindering) en de kniefunctie kunnen verbeteren. Dit is goed te verklaren omdat vrijwel altijd ontsteking een rol speelt bij knieartrose. Vergeleken met een pilletje met ontstekingsremmers komen maag- klachten bij een crème veel minder voor.

Mijn tip zou dan ook zijn om voor slechte dagen de pillenstrips zoveel mogelijk thuis te laten en in plaats daarvan een tube ontstekingsremmende crème in de tas te stoppen.

Meer informatie

Klik op de onderstaande link voor het literatuuroverzicht van Physician and Sportsmedicine omtrent pijnstillende crèmes bij knieartrose.

Wetenschappelijk onderzoek

Deel deze pagina