Hoe werkt Botox voor knieslijtage?
Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten, zoals hielspoor.
De laatste 10-15 jaar zijn er meerdere studies verschenen, die het effect beschrijven van Botox bij knieslijtage (Yang et al. Toxicon 2024). Globaal komt het erop neer dat Botox net zo effectief is als een injectie met corticosteroïden op de korte (8-12 weken) en middellange termijn (24 weken). Ook bleek dat er minder pijn optreedt na een Botox vergeleken met een hyaluronzuur injectie op een termijn van 8-12 weken. Qua functie werd er geen verschil gevonden tussen de injecties.
Vergeleken met een injectie met placebo geeft een Botox injectie pijn vermindering op een termijn van minimaal 8-12 weken (Ismiarto & Prasetiyo JBJS Open Access 2023).
De reden voor bovenstaand effect ligt waarschijnlijk in het remmen van het vrijkomen van neuro-eiwitten in het gewricht, zoals glutamaat en substance-P. Ook lijkt het erop dat Botox een deel van het ontstekingsproces, dat gepaard gaat met knieslijtage, kan remmen (Arias-Vasquez, J Clin Rheumatol 2024).
Zeker als het ongewenst of niet mogelijk is een injectie met corticosteroïden toe te passen, gezien mogelijke bijwerkingen, dan is een Botox injectie een overweging bij knieslijtage. Na de injectie is er kortdurend wat reactie (extra pijn, geringe zwelling van het gewricht) mogelijk, maar dit komt maar weinig voor.