Wist u dat?

Risicofactoren voor pijn aan de zijkant van de heup. Kansen voor preventie?

Vergeleken met een groep gezonde personen zijn mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder, hebben een toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren. Daarnaast lopen ze langzamer en zetten kleinere pasjes.

Uiteraard is de vraag wat de kip en wat het ei is bij dit verhaal. Hebben mensen pijn en gaan ze daarom langzamer en voorzichtiger lopen of is er iets aan de hand waardoor ze anders gaan lopen en dientengevolge pijn aan de zijkant van de heup ontwikkelen? Hetzelfde kan je je afvragen bij toegenomen gewicht en minder kracht in de heupspieren. Komt dit door de pijnklachten of ligt dit eraan ten grondslag? Ingewikkeld.

Mijn advies zou in ieder geval zijn om bij pijn aan de zijkant van de heup sowieso oefentherapie van de heupstabiliserende spieren toe te passen. Het kan altijd sterker. Zijn de spieren sterker, dan wordt de gluteus medius pees, waar het om gaat bij pijn aan de zijkant van de heup, ontlast. En mocht het van toepassing zijn, extra kilo’s gewicht / vetweefsel kwijtraken, zal ook alleen maar een positieve bijdrage op klachten hebben.

Risicofactoren voor pijn aan de zijkant van de heup. Kansen voor preventie?

Meer informatie

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over risicofactoren voor pijn aan de zijkant van de heup.

Wetenschappelijk onderzoek

Meer informatie over pijn aan de zijkant van de heup

Deel deze pagina