Wat als je niets doet?

Wat als je helemaal niks zou adviseren op de poli of de spreekkamer? Iemand komt bij je met achillespeesklachten en je zegt nog net dat de klacht je vervelend lijkt en wenst ze heel veel succes met het herstel. Tot ziens! Hoe zou het dan met de klachten gaan? En daarnaast met de relatie tussen behandelaar en degene met klachten? Dat laatste laten we hier maar even buiten beschouwing.

Waar zou “kijk maar even wat je doet” toe leiden? En zouden we dat als behandelaars niet veel vaker kunnen of moeten zeggen op een respectvolle manier? Het antwoord lijkt nee.

Onderzoek naar het natuurlijk beloop

Kortgeleden verscheen er een literatuuroverzicht, dat het natuurlijk beloop van peesklachten op een rij zette. De meeste studies lieten zien dat als je al een tijd klachten hebt van een pees, dat deze door verder afwachten meestal niet verbetert in een periode van 3-6 maanden (bijvoorbeeld voor schouder- en elleboogpeesklachten).

Er was ook één studie, die onderzocht wat het natuurlijk beloop van mensen met achillespeesklachten was, als ze deze gemiddeld al meer dan 3 jaar voelden. Als zij het advies kregen: “wacht maar even af joh” dan was er na enkele maanden gelukkig wel wat verbetering te zien in dagelijkse bezigheden en bij meer activiteit. Toch was deze winst duidelijk minder vergeleken met wél behandelde groepen.

Actieve behandeling wint

Dus de behandelaar die met de benen op tafel, roerend in z’n thee, adviseert maar even aan te kijken heeft bij langer bestaande achillespeesklachten geen ongelijk. Het zal na puur het op z’n beloop laten inderdaad wel beter gaan. Toch is actieve behandeling de winnaar vergeleken met de we-zien-wel-even mentaliteit als het gaat om klachten verminderen.

Voor sommige mensen kan afwachten deels bijdragen aan minder klachten, maar wil je meters maken in de vooruitgang dan is een behandeling starten toch echt het meest verstandig.

Blijven bij een advies als: “we kijken wel even hoe het loopt” is letterlijk vaak nou juíst het probleem.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 20 december 2024

    Toename in aantal wekelijkse sporters én in blessures

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen