Hoeksteen

De hoeksteen van de aanpak van langdurige peesklachten van de voet? Of dat nu gaat om de achillespees of de stabiliserende pezen van de enkel; dat is zonder enige twijfel: oefentherapie. Daarmee versterk je niet alleen de spieren, die vastzitten aan de aangedane pees, maar stimuleer je ook de pees zelf. Hoe sterker de spieren, hoe minder krachten de pees relatief op hoeft te vangen en hoe minder makkelijk deze wordt overprikkeld. Door de péés te stimuleren wordt deze weerbaarder en gaat dan pas bij een steeds hogere belasting pijnsignalen afgeven. Duidelijk toch?

Voorbeeld van excentrische oefentherapie bij pijnlijke achillespees Voorbeeld van excentrische oefentherapie bij pijnlijke achillespees Voorbeeld van excentrische oefentherapie bij pijnlijke achillespees

Voorbeeld van excentrische oefentherapie bij pijnlijke achillespees

Parelend zweet vereist?

Het is in ieder geval duidelijk dat we trainen als belangrijk onderdeel van de revalidatie bij peesklachten niet weg kunnen denken. Maar áls je je oefeningen doet, hoe dan op te bouwen? Moet het zweet parelen op het voorhoofd om effectief te zijn? Of kan je gerust append en keuvelend je oefeningen afwerken zonder je teveel in te spannen? Is door de pijn heen trainen juist een goed bewijs van motivatie of mag er geen centje pijn optreden? Om op deze vragen antwoord te geven werd er kortgeleden een literatuuronderzoek gedaan en werd het artikel gepubliceerd in de BMJ Open.

Literatuuroverzicht

De meeste studies in de wereld lieten zich leiden door de hoeveelheid pijn, die bij het oefenen optrad en op basis hiervan werd door een therapeut geadviseerd de belasting verder te verzwaren of even wat rustiger aan te doen. Zo werd de pees wel uitgedaagd tijdens het revalideren, maar werd ie nou ook weer niet over de kling gejaagd. Dit zou immers een risico op achteruitgang met zich mee kunnen brengen. Ook al klinkt deze theorie goed en logisch, tenminste in mijn oren, echt hard bewijs dat deze manier van trainen het allerallerbeste is, was er niet.

Uitdagen die pees

Wat dan te doen als je een pijnlijke pees hebt, die je belemmert in het functioneren? Trainen van de aangedane pees en de spieren daaromheen is hoe dan ook verstandig. Ik raad aan om dat samen met een fysiotherapeut te doen om je op weg te helpen. Hierbij is de vraag: welke oefeningen moet ik hoe vaak per week uitvoeren? Hierna is het advies om om de paar weken contact hebben met je fysio en dan de training zo nodig aan te passen.

Hierbij geldt: als de training haalbaar is en niet té gemakkelijk, dán zit je goed. Het lijkt er niet op of de training volgens een in beton gegoten stramien moet plaatsvinden. Áls de spieren en pezen maar uitgedaagd blijven. Dan volgt bij de meeste mensen de zoete beloning van langzame verbetering vanzelf.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen