Verjongingskuur voor de pees?

Crèmes en lotions met hyaluronzuur

Zit je een klein beetje in de beauty- en huidproducten? Dan weet je dat je tegenwoordig niet meer om hyaluronzuur (HZ) crèmes en lotions heen kunt. Producenten prijzen het en hun product de hemel in: “… het belangrijkste middel voor een jaloersmakend mooie huid”, “… voor een stralende en jong uitziende huid” en “… een echte kracht patser voor hydratie van de huid!”. Topspul dus, als we internet mogen geloven. Mocht je nog geen flesje hyaluronzuur (HZ) hebben staan thuis, dan kan het eerste kraaienpootje of fronsrimpel niet ver weg meer zijn.

Naast het gebruik voor de huid wordt HZ ook vaak toegepast bij een gewricht met slijtage én, steeds vaker, voor klachten van een pees. Zou het ook daarvoor glory glory halleluja zijn?

Crèmes en lotions met hyaluronzuur

Hyaluronzuur goed voor gewricht- en peesklachten?

De eerste studies naar het effect van HZ bij peesklachten werden in de jaren '80 en '90 verricht bij dieren. Daaruit bleek al dat HZ injecties leidden tot minder ontstoken pezen en een betere structuur ervan. Toch werd hyaluronzuur tot recent heel weinig in de praktijk toegepast. Kortgeleden verscheen er een overzichtsartikel van studies, waarin gekeken werd wat HZ precies voor effect heeft op peesweefsel. Een ander bestudeerde wat het effect op pezen is in de praktijk. Er werd gevonden dat HZ de afbreuk van peesweefsel en ontsteking remt en dat het daarnaast zorgt voor weerbaarheid van het weefsel dat de peescellen omringt.

Geweldig spul dus op celniveau. Maar in de praktijk? De meeste studies bij mensen werden gedaan bij peesklachten van de schouder, elleboog en achillespees. Hoewel het aantal verrichte studies beperkt is, leidde hyaluronzuur geregeld tot een betere uitkomst qua pijn en functie dan andere injecties en vormen van therapie.

Het proberen waard

Minder pijn en een betere functie. Vaker inzetten dus maar die verjongingskuur voor de pezen? Dat lijkt zeker het overwegen waard en kan dus worden gezien als nieuwe behandelmogelijkheid bij klachten. Toch is bij de eerste de beste peesklacht naar de hyaluronzuur grijpen ook weer een beetje té. Lukt de “normale aanpak” niet, dan kan je een injectie met hyaluronzuur zeker proberen. Misschíen krijg je er dan wel gratis en voor niks een prachtig babyhuidje bij.

Deel deze pagina