Hardloopblessure als team oplossen

Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Het is voor veel mensen een makkelijk te beoefenen sport. Je komt thuis, wilt na een drukke dag even sporten, trekt je schoenen en loopkleren aan en weg ben je. Hopen alleen dat je niet naar huis terugkeert met een blessure. Want ook dit is een realiteit van het hardlopen. Helemaal als het lopen qua belasting snel wordt opgebouwd, kunnen er klachten ontstaan van met name van de heupen, rug, onderbenen en voeten.

Hardloopblessure als team oplossen

De vraag is altijd, hoe kom je nou van die vervelende blessure af? Vaak is even een paar dagen rustig aan doen al genoeg, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een beetje afhankelijk van welke blessure je hebt opgelopen bestaat er een heel scala aan behandelmogelijkheden die een (sport)fysiotherapeut, huisarts, sportarts of andere behandelaar je aan kan reiken. Deze kunnen bestaan uit oefentherapie, massages, ontstekingsremmers, apparaten die weefsel stimuleren, supplementen, verschillende vormen van injecties die je weefsel sterker maken en braces. Hiernaast is aanpassen van het looppatroon een hele belangrijke factor om een blessure te laten verdwijnen, maar ook om deze niet meer terug te gaan krijgen. En laat nou net hierop in de spreekkamer vaak niet of niet voldoende worden gefocust.

Enkele weken geleden verscheen er een artikel van een Engelse / Australische onderzoeksgroep in de British Journal of Sports Medicine, dat biomechanische factoren onderzocht die te maken hadden met het ontstaan van hardloopblessures. Nadat deze factoren duidelijk waren gaven ze gericht adviezen over hoe je het lopen aan kunt passen bij verschillende soorten blessures. Dit advies kwam uiteindelijk van een panel aan artsen, fysiotherapeuten en loopcoaches, een multidisciplinair team. Zo werd voor achillespeesklachten op basis van optimale biomechanica geadviseerd de stapfrequentie te verhogen en meer op de achtervoet in plaats van op de voorvoet te landen om de belasting voor de achillespees te verlagen. Bij een voorste compartimentssyndroom (hoge druk in de spieren aan de voorbuitenzijde van het onderbeen) was het advies juist meer op de midden- of voorvoet te landen en bij het neerkomen van de voet met een minder gebogen enkel te landen.

Een blessure is dus niet alleen in de spreekkamer op te lossen, maar ook al hardlopend waarbij de therapeut, hardloper en looptrainer gemeenschappelijk optreden om lekker hardlopen weer mogelijk te maken. Zo wordt ook rennen in je eentje toch een echte teamprestatie.

Deel deze pagina