Oefentherapie bij artrose van de heup

Het doel van oefentherapie is dat de spieren rondom de heup sterker worden en de bewegelijkheid groter zodat de heup uiteindelijk beter functioneert. Er zijn globaal drie manieren waarop dit gerealiseerd kan worden. Er kan getraind worden door oefeningen te doen op het droge en / of in het water en er kan met Nordic walking worden gestart.

Oefentherapie op het droge

Op het droge kunnen oefeningen worden gedaan die de kracht van de spieren rondom de heup versterken. Het idee is dat wanneer de spieren sterker zijn, de krachten die de heup moet opvangen verminderen, omdat de spieren deze deels opvangen. Op deze manier wordt het heupgewricht minder belast en daarmee minder geprikkeld.

Het is aan te raden 2-3x per week oefeningen te doen die de heupspieren sterker maken. Dit kan zelf worden gedaan, maar vaak is het prettig als een fysiotherapeut 1 of 2x de oefeningen uitlegt en hier feedback op geeft. Hierna kan zelf thuis of in de sportschool worden verder getraind, of kan de training onder begeleiding van een fysiotherapeut worden voortgezet.

Oefentherapie artrose van de heup

Oefentherapie artrose van de heup

Oefentherapie artrose van de heupOefentherapie artrose van de heup

Oefentherapie artrose van de heup

Voorbeelden van oefeningen die de spieren rondom de heup verstevigen.

Oefentherapie artrose van de heup

Oefentherapie in het water

Training in het water wordt vaak gedaan in water van tussen de 32-36 graden, bijvoorbeeld in zwembaden. Door de warme temperatuur zijn spieren makkelijker te bewegen en geeft het water weerstand aan de spieren om daarmee sterker te worden. Omdat maar weinig mensen thuis een zwembad hebben, zal de training vaak in een zwembad plaatsvinden onder begeleiding in groepen.

Natuurlijk kunnen de oefeningen ook zelf worden gedaan. Het is aan te raden 2-3 x per week een uur te trainen in het water. Dan is er een behoorlijke verbetering te verwachten qua pijn en bewegelijkheid en gaat de kwaliteit van leven volgens mensen die hebben getraind omhoog met gemiddeld 13% (Beumer et al. Br J Sports Med 2016; Bartels et al. Cochrane Review Syst Rev 2016). Het is aan te raden de training te blijven onderhouden, omdat na het stoppen van het trainen de extra gekweekte spieren na enkele maanden weer zijn verdwenen.

Oefentherapie in het water bij artrose van de heup

Bron foto: wikisailor.com

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 20 december 2024

    Toename in aantal wekelijkse sporters én in blessures

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen