Slijtage van de knie

Wat is er aan de hand bij artrose van de knie?

De meeste mensen weten dat bij artrose van de knie het kraakbeen is aangetast. Toch zijn er bij artrose van de knie meerdere structuren aangedaan die met elkaar voor de klachten zorgen.

Wat is er aan de hand bij artrose van de knie?

Vrijwel altijd is de schokdemper van de knie (meniscus) minder van kwaliteit en zijn er ook botpuntjes aangegroeid in de knie. Deze botpuntjes zijn op zich goed bedoeld om de druk op de knie over een groter oppervlak te verdelen. Toch kan men juist ook last krijgen van deze botpuntjes, bijvoorbeeld doordat de buiging van de knie er door verminderd kan zijn.

Ook is het bot dat zich onder de beschadigde kraakbeenlaag bevindt aangetast. De kwaliteit van het bot wordt her en der wat minder en zenuwuiteinden komen bloot te liggen, waardoor hier makkelijker prikkeling / pijn door kan optreden. Als laatste zwelt ook het slijmvlies van de knie op en raakt dit ontstoken (Shapiro et al., J Magn Reson Imaging 2014).

Oorzaken, klachten, diagnose en behandelingen

Wilt u meer weten over de oorzaken, klachten, diagnose en behandelingen van artrose van de knie? Kies dan hieronder een categorie:

Deel deze pagina