Injecties bij een pijnlijke achillespees

Prolotherapie

Bij een prolotherapie injectie wordt een mix van hooggeconcentreerd glucose met lidocaine (een pijnstiller) rond de achillespees ingespoten. Dit wordt vaak 2-4x herhaald afhankelijk van de vooruitgang. Door de prolotherapie worden peescellen overprikkeld en ontstaat er een herstelreactie.

Te adviseren is om de prolotherapie te combineren met oefentherapie. Dan is te verwachten dat na 6 weken 35% van de mensen na de injectie een duidelijk verschil merkt. Na 3 maanden is dit voor de helft van de mensen het geval en na een half jaar merkt 70% van de mensen een duidelijk verschil (Yelland 2011 BJSM).

Prolotherapie een pijnlijke achillespees

Hyaluronzuur injectie

Omdat hyaluronzuur de afbraak van peesweefsel remt, ontsteking vermindert en de opbouw van peesweefsel stimuleert is het niet verwonderlijk dat een recent overzichtsartikel liet zien dat peesklachten erdoor kunnen verminderen (Agostini 2022 J Back Musc Rehab).

Voor achillespeesklachten geldt dat een injectie met hyaluronzuur na enkele weken kan leiden tot minder pijn en dat dit daarna verder afneemt (Ayyaswamy 2021 Foot). Uiteraard is een injectie onderdeel van de therapie en staat niet op zichzelf. De injectie wordt na een echo van de achillespees toegepast. Eerst wordt een verdoving gegeven, waarna door hetzelfde naaldje de hyaluronzuur volgt.

Injectie met hyaluronzuur bij een pijnlijke achillespees

High volume injectie

Een van de nieuwere opties voor een injectie bij klachten van de achillespees is de high volume injection (ofwel de injectie waarbij een hoger volume wordt toegediend). Er zijn een aantal studies verschenen die een positief effect van deze injectie laten zien. Een van deze studies vergeleek een nepinjectie (placebo) met een bloedinjectie en de high volume injection (Boesen et al. Am J Sports Med 2017).

Het idee van deze high volume injection is dat verklevingen van de pees en de ingroei van zenuwtjes in de aangedane pees tegen worden gegaan. Omdat er een behoorlijk volume wordt ingebracht met deze injectie is het verstandig rekening te houden met een week last van het onderbeen. Verstandig is wel zo veel mogelijk met het been te bewegen na afloop (bijvoorbeeld wandelen of stukjes fietsen) om het volume wat ingebracht is wat te verspreiden. Na een week zal bij de meeste mensen de extra last verdwenen zijn. Na enkele weken zet over het algemeen zachtjes de verbetering in.

High volume injection bij een pijnlijke achillespees

Plaatjes-rijk plasma (ACP)

Sinds een aantal jaren wordt er voor een pijnlijke achillespees geregeld eigen bloed na bewerken rondom of in de pees gespoten. De bedoeling is dat geconcentreerde groeifactoren uit het bloed irritatie moet verminderen en dat bouwstenen van de pees meer worden aangemaakt.

Na een aantal jaar van behoorlijke populariteit is gebleken dat de beste studies geen of een beperkt effect van de injecties lieten zien bij een pijnlijke achillespees. Toch zijn er heel wat studies van mindere kwaliteit te vinden die wel een positief effect van de injectie aantonen.

Te adviseren is eerst andere niet-operatieve mogelijkheden voor de achillespees te benutten. Mocht er vrijwel geen andere oplossing meer zijn voor de klachten, dan is een injectie met plaatjes-rijk plasma te overwegen.

Corticosteroïden

Corticosteroïden remmen irritatie die met een pijnlijke achillespees gepaard gaat. Het doel is dus niet om de kwaliteit van de pees beter te maken. In drie maanden tijd is 50% van de mensen tevreden met de uitkomst van de injectie. Het is bekend dat het effect van de corticosteroïden injectie kort is. Vaak werkt het maximaal een aantal maanden behoorlijk goed.

Voorbeelden wanneer nog wel eens een injectie met corticosteroïden geadviseerd worden, als onderdeel van een totaalpakket, zijn een belangrijk voetbaltoernooi of de naderende wintersport. Kortom bezigheden op de korte termijn waarvoor de wens bestaat die met de grootst mogelijke kans uit te voeren. Zeer zelden is beschreven dat een pees kan knappen door de injectie met de corticosteroïden.

Lees meer over corticosteroïden injecties

Op de website van dr. van Dalen wordt het gebruik van corticosteroïden injecties verder uitgelicht.

Over corticosteroïden injecties

Ontdek diverse behandelingen voor een pijnlijke achillespees

Selecteer onderstaand een behandeling en ontdek alles over een specifieke behandeling voor een pijnlijke achillespees.

Deel deze pagina