Oefentherapie bij artrose van de knie
Het doel van oefentherapie is de totale belasting, die de knie moet verwerken, te verminderen door de bovenbenen sterker te maken. Wanneer goed wordt getraind, zorgt oefentherapie ervoor dat gemiddeld 12% minder pijn wordt ervaren en dat de functie van de knie gemiddeld 10% verbetert. Dit effect houdt 2-6 maanden aan na het stoppen van de oefentherapie.
Praktische oefeningen
Zie de onderstaande foto's voor een aantal praktische voorbeelden van te adviseren oefeningen. Het is aan te raden 2-3x per week te trainen en dan op geleide van klachten de belasting te verzwaren. Voor goede feedback en uitleg van de oefeningen is het verstandig, zeker in het begin, samen te werken met een fysiotherapeut.
Naast oefeningen op het droge zijn oefeningen in het water ook erg geschikt om de spieren te versterken. Wandelen en fietsen, waarbij het zadel net wat hoger dan normaal wordt gezet is ook aan te raden. Wanneer trainen door knieklachten niet lukt zijn er eventueel alternatieven hiervoor, zoals elektrostimulatie, aan te raden.
Voorbeeldvideo
Een voorbeeld van hoe oefentherapie voor knieartrose eruit zou kunnen zien vind je in de video hieronder. Zoals je op de foto’s en het filmpje ziet is het doel van oefenen de bewegelijkheid van de knie stimuleren en de spieren rondom de knie te versterken. Door sterkere spieren worden krachten op de knie beter afgevangen en heeft de knie zelf daarmee minder te lijden. Ook zorgen sterkere spieren voor extra stabiliteit van de knie.
Om goed te weten hoe je oefentherapie voor knieartrose kunt doen, is het zinnig om advies te vragen aan je lokale fysiotherapeut. Tijdens een consult op de poli denkt dr. Moen graag met je mee wie bij jou in de buurt een geschikte fysiotherapeut zou kunnen zijn.
Thuis oefenen
Mocht het zo zijn dat je liever zelf oefent dan zijn er op internet ook allerlei filmpjes te vinden die oefeningen voor de bovenbeenspieren laten zien. Bezoek ook de website kniepijnvrij.nl voor concreet advies betreft training. Op deze website zijn filmpjes te vinden met oefeningen voor de spieren toegespitst op knieartrose.
Voeding en artrose
Belangrijk!
Als je serieus werk wilt maken van je voeding aanpassen ten behoeve van je artrose dan is contact opnemen met een diëtist aan te raden. Hieronder volgen wat algemene tips t.a.v. voeding in relatie tot artrose.
Gewichtsverlies
Uit een recent literatuuroverzicht werd duidelijk dat drie soorten van gewichtsverlies het beste hielpen bij klachten van artrose:
- Laag calorische maaltijden in combinatie met oefentherapie (bewegen en krachttraining)
- Intensief gewichtsverlies samen met oefentherapie (Panunzi 2021 Obesity Rev).
- In uiterste gevallen is een maagverkleining te overwegen (uiteraard niet iets om mee te starten). Dit alleen als maximale pogingen betreft punt 1) en 2) niet hebben geholpen.
Meerdere studies toonden aan dat bij 1% gewichtsverlies ongeveer 2% vermindering in pijn en stijf door artrose te verwachten is. 5-10% verlies aan lichaamsgewicht lijkt vereist om redelijke klachtenvermindering van artrose te bemerken. Enkele (Engelstalige) tips om geleidelijk gewicht te verliezen zijn hier te vinden. Onderneem nooit interventies tot zwaar gewichtsverlies zonder gediplomeerde begeleiding. Contacteer altijd een (sport)diëtist die je kan begeleiden in dit proces om je algehele gezondheid te bewaken, samen met je huisarts.
Aanpassing dieet
Bestandsdelen voeding
Eiwitten
Eiwit inname is onder andere belangrijk om spierfunctie optimaal te houden en zelfs te verbeteren. Eventueel kunnen hiervoor essentiële aminozuren worden toegevoegd aan het dieet. Ook is de inname van Whey eiwitten nuttig, zeker in combinatie met krachttraining leidt dit tot meer toename van spiervolume en daardoor tot minder gewrichtsklachten.
Voedingsmiddelen van goede eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld: mager wit vlees/kip/vis, kwark.
Vetten
Vetten zijn nuttig voor meerdere functies in het lichaam. Toch zijn dierlijke vetten uit met name rood vlees minder verstandig om in flinke mate tot je te nemen, omdat hierin behoorlijk veel omega-6 voorkomt en dat hierdoor de hoeveelheid ontsteking, ook in het gewicht, toeneemt.
Koolhydraten
Minderen in de hoeveelheid koolhydraten is een van de mogelijkheiden om de totale calorische Intake te verminderen. Het gaat niet op minder koolhydraten op zich maar om de totale hoeveelheid calorieën die je inneemt. Als je koolhydraat inname gaat reduceren, kies dan zeker altijd voor de volkoren variant. Deze bevat veel meer vitaminen, mineralen en voedingsvezels waardoor je meer goede voedingsstoffen binnen krijgt en ook langer verzadigd zal zijn.
Voedingsmiddelen die aan te raden zijn: volkoren pasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren couscous.
Vezels
Vezels hebben effect op het microbioom van de darmen, waardoor ontsteking in het lichaam wordt geremd. Voldoende intake van vezels is daarom gewenst om ontsteking in het gewricht te kunnen remmen.
Voedingsmiddelen: volkoren graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten
Micronutrienten
Een overweging is om bloedonderzoek te doen om te zien of er in het lichaam tekorten zijn die kunnen worden aangevuld met het dieet of met eventueel supplementen. Te denken valt aan:
- Calcium
Bij een tekort is dit nadelig voor het onderhoud van het bot - Vitamine D / vitamine K
Een tekort van deze vitamines is nadelig voor het onderhoud van het bot en spier - Selenium / ijzer
Een tekort is niet goed voor klachten van artrose. Bij een tekort is extra inname verstandig. Alleen moet je dan juist oppassen, want een overdosering leidt juist tot extra klachten. Dit geldt ook voor een teveel aan koper.
Omega-3
Een dieet rijk aan Omega-3 is verstandig omdat Omega-3 ontsteking in een gewricht remt. Bekijk hier overzicht in welke producten Omega-3 te vinden is. Een samenvatting van producten met veel Omega-3 is: makreel / botervis / sardien / haring / rivierpaling / zalmforel, walnoten / pecan / pistache / pinda, lijnzaad / maanzaad / sesamzaad, koolzaadolie / sojaolie / olijfolie, groene kool, spinazie, spruitjes, granen.
Omega-6
Omega-6 zorgt voor extra ontsteking van gewrichten. Omega-6 wordt onder andere gevonden in dierlijke vetten, zoals in rood vlees, maar ook in zonnebloemolie.
Supplementen
Aardbeien poeder (50 g per dag) of 500g aardbeien per dag is te overwegen omdat dit product de klachten van artrose vermindert. Dit geldt ook voor Gember extract 250 mg/dag.
Glucosamine en chondroïtine bij artrose van de knie
Glucosamine en chondroïtine zijn beide supplementen die vaak gecombineerd in een preparaat te vinden zijn. De werking van deze supplementen is dat bepaalde bestandsdelen van het kraakbeen gemakkelijker weer kunnen worden aangemaakt en dat langzaam aan pijn vermindert en de functie beter wordt (Singh et al. Cochrane Database Syst Rev 2015, Meng et al. Arch Orthop Trauma Surg 2023).
Het effect is niet groot, maar kan in het geheel toch wat bijdragen. Het is niet zo dat je bij het innemen van de supplementen gelijk wat gaat merken. Het is aan te raden minimaal enkele maanden te gebruiken en dan te ervaren of klachten minder worden. Op de lange termijn is aangetoond dat kraakbeenverlies een beetje minder snel gaat bij gebruik van deze supplementen gedurende 2 jaar (Lee et al. Rheumatol Int 2010).
Er bestaan heel veel verschillende varianten van glucosamine en chondroïtine. Het lijkt niet echt uit te maken welke variant wordt ingenomen, zo lang beiden erin zitten. Een richtlijn zou kunnen zijn dat van glucosamine 1500 mg / dag dient te worden ingenomen en van chondroïtine 800 mg per dag.
Bronnen
- Personalized Nutritional Strategies to Reduce Knee Osteoarthritis Severity and Ameliorate Sarcopenic Obesity Indices: A Practical Guide in an Orthopedic Setting
- Evidence-Based Dietary Practices to Improve Osteoarthritis Symptoms: An Umbrella Review
- The effects of dietary patterns and food groups on symptomatic osteoarthritis: A systematic review
- Comparative efficacy of different weight loss treatments on knee osteoarthritis: A network meta-analysis
- Podcast Prof. Hunter, 27 Okt 2023: Joint Action