Corticosteroïden

Bij artrose van de heup speelt ontsteking van het heupgewricht een grote rol bij de pijn die wordt ervaren. Het is dan ook geen gekke gedachte om de ontsteking in de heup te willen remmen. Corticosteroïden worden voor veel klachten in het lichaam waarbij ontsteking een rol speelt gebruikt om deze te onderdrukken, zo ook bij heupartrose.

De meest gebruikte methoden om corticosteroïden in het heupgewricht te krijgen is een injectie onder echogeleide of onder doorlichting met röntgen. Zonder deze hulpmiddelen is een injectie niet mogelijk aangezien het heupgewricht van buiten af niet is te zien. Het gewricht zit namelijk diep in de lies verstopt. Gemiddeld gesproken merkt 60% van de mensen na de injectie verbetering qua pijn en functie (McCabe et al. 2016 Osteoarthritis Cartilage). Dit effect houdt vaak een week of 8-12 aan (Qvistgaard et al. 2006 Osteoarthritis Cartilage).

Hierna neemt bij de meeste mensen de pijn weer toe. Van een injectie met corticosteroïden is dus normaal gesproken geen lange termijn effect te verwachten. Toch wordt de injectie wel toegepast om bijvoorbeeld het starten van trainen van de spieren rondom de heup en manuele therapie beter mogelijk te maken.

Corticosteroïden injecties bij artrose van de heup

Hyaluronzuur

Een echogeleide injectie met hyaluronzuur heeft als doel de smering van de heup te verbeteren en hierdoor een betere functie en minder pijn te bewerkstelligen. Hyaluronzuur komt normaal gesproken al in een gewricht voor en wordt aangemaakt door de slijmvliescellen. Bij artrose van de heup is dit in mindere mate het geval en wordt door middel van een injectie extra hyaluronzuur ingebracht.

Hyaluronzuur injecties bij artrose van de heup

Gemiddeld gesproken leidt een injectie met hyaluronzuur in het heupgewricht tot een verbetering van ongeveer 20% op de pijnklachten (Lieberman et al. 2015 J Arthroplasty). Het effect van hyaluronzuur houdt gemiddeld tussen de 6-12 maanden aan. Bent u tevreden genoeg met de mate van effect en duurt het effect voor u lang genoeg, dan is na deze termijn opnieuw een injectie te overwegen. In principe kunnen deze injecties jarenlang worden gegeven.

Na een injectie heeft ongeveer 10% van de mensen een week een extra vervelend gevoel in de heup, dat vanzelf weer wegtrekt. De meeste verzekeraars vergoeden injecties met hyaluronzuur niet. Het zou daarom kunnen dat u voor de injectie zelf zal moeten bijbetalen.

Hyaluronzuur injecties bij artrose van de heup

De Lequesne score is een score die pijn en functie van de heup weergeeft. Hoe lager de score des te minder klachten worden er ervaren.

Plaatjes-rijk plasma (PRP / ACP)

Van de injecties is de injectie met plaatjes-rijk plasma (PRP / ACP) het meest nieuw en wordt in Nederland slechts sinds enkele jaren toegepast. Het product zelf is niet nieuw. Dit werd al in de jaren 90 in Spanje breed binnen de kaakchirurgie gebruikt. Voor artrose echter, is het gebruik dus wel nieuw. Een recente review van de literatuur over injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupartrose is hier te vinden: Lim Am J Sports Med, 2023.

Het idee is dat er bloed wordt afgenomen uit de arm van degene met heupartrose en dat het bloed dan wordt gecentrifugeerd in een machine. Ondertussen wordt er niets aan het bloed toegevoegd. Het plasma deel van het bloed wordt gescheiden en bekend is dat in het plasma groeifactoren, die al in het bloed zaten, een factor 2-5 worden geconcentreerd.

Na verdoven wordt onder echogeleide het plasma in het heupgewricht geïnjecteerd. Daar bindt het plasma zich onder andere aan de slijmvliescellen, die ontstoken zijn bij artrose. De slijmvliescellen worden door de geconcentreerde groeifactoren gemaand de ontsteking te remmen en om meer gewrichtssmering aan te maken. Dit leidt gemiddeld gesproken tot minder pijn en een betere functie.

De kans hierop lijkt 70% als we zelf terugkijken naar alle mensen die we de afgelopen jaren in de Bergman Kliniek een injectie met plasma hebben gegeven. Gemiddeld gesproken houdt het effect van een injectie met plasma 6-12 maanden aan. We adviseren ook een tweede injectie met plasma, gemiddeld een week of 8-10 na de eerste injectie. Af en toe horen we dat mensen na een injectie een week lang extra last hebben gehad van de heup. Dit trekt vanzelf weer weg.

Eventueel kan hiervoor extra pijnstilling worden gebruikt, maar dit is zelden echt nodig. Als u tevreden genoeg bent met het effect van de plasmainjectie en het effect houdt voor u lang genoeg aan, dan is na 6-12 maanden een nieuwe injectie te overwegen als de klachten terugkeren. Gezien het nieuwe karakter van de injectie, wordt deze plasmainjectie niet door alle verzekeraars vergoed en dient er te worden bijbetaald.

Klik op onderstaande knop voor een uitgebreide uitleg over de bloedinjectie.

Bekijk de informatiefolder

In vergelijking met hyaluronzuurinjecties zijn er een aantal studies verschenen die vergeleken met plasmainjecties (Dallari et al. 2016 Am J Sports Med; Rani et al. 2016 Hip Int, Xiong et al 2023, Front Med en Belk et). Net als bij knieartrose hebben gemiddeld gesproken de plasmainjecties een beter effect.

Plaatjes-rijk plasma injectie bij artrose van de heup

Echo van plaatjes-rijk plasma injectie bij artrose van de heup

De hals van de heupkop in beeld op de echo bij de pijlpunt. Hier zal op gemikt worden met de injectie.

Plaatjes-rijk plasma injecties bij artrose van de heup

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

  • 29 februari 2024

    Hoe spiertraining voetklachten kan verzachten

  • 20 december 2023

    Shin splints verdient nog meer aandacht

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen