Behandeling van spieren en peesweefsel

Het doel van oefentherapie bij klachten van de schouderpezen is tweeledig. Ten eerste worden de spieren die verbonden zijn met de pezen sterker gemaakt, zodat krachten minder door de pezen moeten worden opgevangen. Daarnaast kan oefentherapie zorgen voor het sterker worden van het peesweefsel zelf, door de kwaliteit van het weefsel te verbeteren. Beiden leiden er uiteindelijk toe dat klachten van de schouderpezen afnemen of zelfs verdwijnen (Desmeules et al. J Occup Health 2016, Ellenbecker / Cools Br J Sports Med 2010).

Krachttraining

Er zijn vele vormen van oefentherapie te bedenken. Globaal komt het er op neer dat er voorwaarden moeten worden geschapen om de pezen optimaal te ontlasten en dynamisch te laten functioneren en dat er krachttraining moet worden gedaan van de spieren. Hierbij moet aandacht worden besteed aan de spieren die het schouderblad aansturen (zie: Hoe ontstaan klachten van de pezen van de schouder), maar ook van de spieren, die de schouder stabiel houden bij belasten (de rotatorcuffspieren).

Mobiliseren van de schouder

Naast de krachttraining is het ook belangrijk de schouder zo optimaal mogelijk te laten bewegen. Niet alleen wordt hier het schoudergewricht zelf bedoeld, dat soms geremd wordt door een stug kapsel aan de achterzijde van de schouder, maar ook het schouderblad.

Een op de schouder gerichte fysiotherapeut kan u helpen met het mobiliseren van de schouder en de krachttraining. Bij sommige mensen met klachten van de schouder is het tevens nuttig manuele therapie, die gericht is op de keten van bewegen (rug / nek / schouder / elleboog) toe te voegen.

Oefentherapie bij peesklachten van de schouder

Voorbeeld van effect oefentherapie bij klachten van de schouderpezen (Dejaco et al. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2017).

Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder

Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder Voorbeeld van oefentherapie voor peesklachten van de schouder

Voorbeelden van oefentherapie voor peesklachten van de schouder

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

  • 29 februari 2024

    Hoe spiertraining voetklachten kan verzachten

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen