Stimuleren van schouderpezen

De pezen van de schouder kunnen als onderdeel van verminderde kwaliteit van de pezen kalk aanmaken. Wanneer dit het geval is, is shockwavetherapie een goede behandeloptie (Louwerens et al. Arthroscopy 2016). Shockwavetherapie wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut, gespecialiseerd in deze vorm van behandeling. Bij shockwave wordt vaak 5-7x behandeld, waarbij de schouderpezen door middel van luchtdrukstootjes worden gestimuleerd om weerbaarder weefsel op te leveren.

Hoe sterker het peesweefsel weer wordt, hoe meer krachten pijnloos verduurd kunnen worden. Waar voor u de meest nabije praktijk met shockwavetherapie te vinden is, kunt u nakijken op shockwavenet.nl door uw postcode in te toetsen.

Het kan zijn dat shockwavetherapie in eerste instantie te pijnlijk is voor uw schouder. In dat geval, moet worden gewacht met het toepassen van shockwave totdat de schouder minder geprikkeld is. Dit kan o.a. door eerst andere behandelopties toe te passen.

Wanneer er geen kalk te zien is rond de schouderpezen is shockwavetherapie zeker ook te overwegen, alleen is de bewijskracht voor het effect hiervan wat minder onderbouwd dan wanneer er wel kalk aanwezig is. Er zijn gewoonweg minder studies naar verricht (Steuri et al. Br J Sports Med 2017).

Shockwave therapie bij peesklachten van de schouder

Voorbeeld van effectiviteit shockwave bij klachten van de pezen van de schouder t.o.v. neptherapie in een van de eerste grote studies naar dit onderwerp (Gerdesmeyer et al. JAMA 2003)

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 05 april 2025

    Eer hoog te houden richting Olympische Spelen van Milaan / Cortina

  • 28 januari 2025

    Pijnklachten artrose kunnen erger worden tijdens vliegen

  • 20 december 2024

    Toename in aantal wekelijkse sporters én in blessures

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

arrow_circle_left arrow_circle_right
Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief