Injecties bij een tenniselleboog

Botox

Injecties met botox zijn met name bekend om rimpels mee te behandelen en kunnen vreemd klinken voor de behandeling van tenniselleboogklachten. Toch worden deze injecties voor verschillende vormen van peesklachten ingezet, zo ook voor klachten van een tenniselleboog. Het verloop van de klachten is in onderstaande grafiek te zien.

Belangrijk te vermelden is dat er geregeld (tijdelijk) krachtsverlies van de vingerstrekkers op kan treden. Vaak is dit na maximaal 3 maanden verdwenen. Er wordt een injectie gegeven in de spieren rondom de peesaanhechting rond de elleboog. Doordat botox de kracht van de spieren remt, worden er minder trekkrachten op de pees overgebracht en komt de peesaanhechting tot rust (Dong et al. Br J Sports Med 2015; Wong et al. Ann Internal Med 2005).

Injecties met botox bij een tenniselleboog

Verloop na injectie botox of placebo bij een tenniselleboog

Prolotherapie

Bij een prolotherapie injectie wordt de pees geirriteerd door de injectievloeistof met als doel de pees hiermee aan te zetten tot een herstelreactie. Prolotherapie wordt voor verschillende peesklachten toegepast.

De injectievloeistof bestaat uit een mix van hooggeconcentreerd glucose en pijnstilling. De hoge concentratie van de vloeistof wordt door de pees niet prettig gevonden. Als reactie hierop worden stofjes aangetrokken die gunstig zijn voor het herstelproces van de pees. In een periode van 12 weken worden 2-3 injecties gegeven.

Het verloop van het herstel wordt in onderstaande grafiek weergeven (Dogru Ciftci et al 2022; Rabago et al. Am J Phys Med Rehabil 2014). Soms treedt er een overprikkelingsreactie op na injectie (mild normaal gesproken), die ongeveer een week aan kan houden. Het is daarom te adviseren oefentherapie te stoppen in de eerste week na injectie en deze weer op te pakken in de weken erna.

Prolotherapie injectie bij een tenniselleboog

Hyaluronzuur

Omdat hyaluronzuur de afbraak van peesweefsel remt, ontsteking vermindert en de opbouw van peesweefsel stimuleert is het niet verwonderlijk dat een recent overzichtsartikel liet zien dat peesklachten erdoor kunnen verminderen (Agostini 2022 J Back Musc Rehab).

Voor peesklachten van de tenniselleboog geldt dat een injectie met hyaluronzuur na enkele weken kan leiden tot minder pijn en dat dit daarna verder afneemt (Zinger 2022 BMC Sports Sci Med Rehab). Uiteraard is een injectie onderdeel van de therapie en staat niet op zichzelf. De injectie wordt na een echo van de elleboog toegepast. Eerst wordt een verdoving gegeven, waarna door hetzelfde naaldje de hyaluronzuur volgt.

Injecties met hyaluronzuur bij een tenniselleboog

Plaatjes-rijk plasma (ACP)

Het idee van het injecteren van eigen bloedplasma in de aanhechting van de pezen rond de elleboog is dat in het plasma geconcentreerde groeifactoren zitten die de kwaliteit van de peesaanhechting beter kan maken.

Er wordt bloed afgenomen uit de elleboog, die wordt gecentrifugeerd, waarna het plasma overblijft. Dit wordt na verdoven weer in het lichaam terug gespoten bij de pijnlijke aanhechting van de pezen die de klachten van een tenniselleboog geven.

Er zijn verschillende studies gedaan naar het effect van deze vorm van injectie en gemiddeld gesproken lijkt er een effect te zijn. Toch wordt eerder een injectie met botox of prolotherapie geadviseerd dan een injectie met plaatjes-rijk plasma. Wanneer de overige opties niet werkten, dan is de plaatjes-rijk plasma een serieuze kandidaat om te overwegen.

Dan wordt in een periode van 12 weken gemiddeld 2 injecties gegeven. Het verloop dat te verwachten is vindt u in de onderstaande grafiek (Dong et al. Br J Sports Med 2015; Peerbooms et al. Am J Sports Med 2010).

Plaatjes-rijk plasma injectie bij een tenniselleboog

Corticosteroïden

Corticosteroïden remmen irritatie die met klachten van een tenniselleboog gepaard gaan, maar maken de pees niet sterker. De gemiddelde duur van het effect van deze injectie is 4-12 weken. Op de lange termijn zijn mensen met een corticosteroïden er slechter aan toe dan mensen zonder een dergelijke injectie.

Soms is een injectie toch te overwegen omdat niets anders meer werkt of om oefentherapie mogelijk te maken. Er wordt dan een eenmalige injectie gegeven.

Ontdek diverse behandelingen voor een tenniselleboog

Selecteer onderstaand een behandeling en ontdek alles over een specifieke behandeling voor een tenniselleboog

Deel deze pagina