Versterken van de bovenbenen

Door middel van oefentherapie worden de bovenbeenspieren versterkt zodat de spieren het grootste deel van de krachten die het been voor z’n rekening moet nemen opvangen en de pees relatief weinig hoeft te doen. Toch moet ook de kwaliteit van de patellapees worden verbeterd en dit wordt gedaan door specifieke oefeningen.

Excentrische training

Door excentrische training (zie voor een voorbeeld de foto) toe te passen wordt een belangrijke bouwstof van het peesweefsel, het collageen, weer meer aangemaakt. Op deze manier wordt uiteindelijk de weerbaarheid van de pees weer beter en kan meer belasting zonder klachten worden verdragen.

Oefentherapie bij een springersknie

Voorbeeld van excentrische training voor de springersknie.

Het is te adviseren deze excentrische oefentherapie te combineren met oefeningen die de bovenbeenspieren versterken. Het meest nuttig lijkt oefeningen voor de bovenbeenspieren uit te voeren tijdens het sportseizoen (van Ark et al. J Sci Med Sport 2015) en excentrische training buiten het sportseizoen om (Thijs et al. Clin J Sports Med 2016).

Voor alle soorten oefeningen geldt dat de oefeningen wel gevoelig mogen zijn, maar dat er geen echte pijn mag optreden. Niet tijdens het trainen maar ook niet na het trainen of zelfs een dag later. Is dat het geval dan moeten er minder herhalingen worden gedaan of dienst de belasting te worden aangepast. Het is aan te raden de oefentherapie (zeker in het begin) te laten begeleiden door een fysiotherapeut die kan uitleggen hoe de oefening gedaan moet worden. Ook kan hij / zij feedback geven op de uitvoering.

Oefentherapie bij een springersknie

Oefenschema excentrische training

Klik op onderstaande knop om het oefenschema voor de excentrische training bij een springersknie te bekijken.

Bekijk oefenschema

Wanneer moet je naar de fysiotherapeut bij een springersknie?

Het antwoord hierop is eigenlijk simpel. Nagenoeg altijd. Dit is omdat bij het grootste deel van de mensen met een springersknie (jumpersknee) overbelasting de oorzaak is. Het gevaar van deze blessure is dat mensen bij pijn dan vaak juist rust gaan nemen waardoor de belastbaarheid van de pees juist verder afneemt. Rust is dus geen goed advies bij de behandeling van een springersknie. Het beste advies is de belasting aanpassen zodat de pees wel belast wordt maar niet wordt overbelast. Zo voorkom je dat je blijft “jojoën”.

Daarnaast is de springersknie een hele lastige blessure omdat de pijn in het begin vaak minder wordt als de pees opwarmt door bijvoorbeeld een warming up of de sportiviteit zelf. Hierdoor bestaat het risico dat je de pees steeds verder overbelast waardoor het uiteindelijke herstel steeds langer duurt of dat zelfs volledig herstel niet meer mogelijk is! Goede begeleiding is dus essentieel. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je helpen om je te adviseren hoe je je belasting op je pees zo optimaal mogelijk kan krijgen zodat je kan werken aan het herstel van je pees en toch nog zo actief mogelijk kan zijn!

Het herstellen van de belastbaarheid van de pees gaat in verschillende fases1. Het is belangrijk dat al deze fases worden doorlopen om te voorkomen dat de blessure weer terug komt of dat je te vroeg start met (volledige) sporthervatting. Daarnaast is het van belang dat jij weet hoe jij met deze blessure om moet gaan omdat “loadmanagement” de hoeksteen is van het herstel. Het maakt dus nogal uit wat jij nog buiten de oefeningen doet die het herstel van je pees kunnen belemmeren.

Jumpers knee programma van Kniepijnvrij

Het Jumpers knee programma van Kniepijnvrij helpt jou om ook als “een pees te leren denken”zodat jij precies weet wat je wel en wat je beter niet moet doen om het herstel van je pees te optimaliseren. Het voordeel van dit programma van Kniepijnvrij is dat je het prima zelfstandig in je eigen sportschool kan doen. Maar als je meer hulp nodig hebt dan kan je de oefeningen ook onder begeleiding van de fysiotherapeut in de praktijk doen. In de onderstaande video legt Stijn van Kniepijnvrij uit wat er precies aan de hand is bij een springersknie en welke oefeningen je hiervoor al direct kan doen:

Start met het programma

NB: Ook goed om te weten is dat dit programma wordt vergoed door jouw aanvullende verzekering.
1 Breda SJ, Oei EHG, Zwerver J, Visser E, Waarsing E, Krestin GP, de Vos RJ. Effectiveness of progressive tendon-loading exercise therapy in patients with patellar tendinopathy: a randomised clinical trial. Br J Sports Med. 2021 May;55(9):501-509. doi: 10.1136/bjsports-2020-103403. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33219115; PMCID: PMC8070614.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

  • 29 februari 2024

    Hoe spiertraining voetklachten kan verzachten

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen