Hoe herkent de specialist pijn aan de zijkant van de heup?

Lichamelijk onderzoek

Meestal is het verhaal van iemand met pijn aan de zijkant van de heup duidelijk genoeg. Zeker als er ook lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd, waarbij de pijn aan de zijkant van de heup herkenbaar kan worden opgewekt.

Dit wordt vaak gedaan door de pijn door drukken op de buitenzijde van de heup op te wekken. Ook wordt geprobeerd de herkenbare pijn op te wekken door weerstandstesten uit te voeren die de pezen aan de zijkant van de heup belasten.

Aanvullend onderzoek

Lang niet altijd is het nodig om na het verhaal en lichamelijk onderzoek van iemand met pijn aan de zijkant van de heup aanvullend onderzoek te verrichten. Het kan zijn dat het wel nuttig is om dit te verrichten, helemaal als er gedacht wordt aan een origine van de pijn in de rug of diep in het heupgewricht zelf.

Röntgenfoto / Echo / MRI

Dan wordt er vaak een röntgenfoto van het bekken of de onderrug gemaakt om te kijken of hier een probleem zit, zoals artrose. Ook wordt er bij twijfel over de diagnose wel eens een echo van de zijkant van de heup gemaakt om een peesprobleem aan te tonen, of wordt er een MRI van het bekken verricht.

Deel deze pagina