Hoe herkent de specialist een hielspoor?

Normaal gesproken doet het verhaal van iemand met hielklachten al denken aan hielspoor. Er zijn echter verschillende redenen, buiten hielspoor om, die klachten van de hiel kunnen geven. Naast het verhaal van iemand is daarom lichamelijk onderzoek en vrijwel altijd ook aanvullend onderzoek nodig om tot een definitieve diagnose te komen.

Aanvullend onderzoek

Röntgenfoto

Een röntgenfoto brengt aan het licht of er wellicht een botpuntje aan het hielbeen is gegroeid (waarnaar de term hielspoor is vernoemd). De winst van het weten of er sprake is van een botpuntje is vaak gering, om deze reden wordt niet altijd een röntgenfoto aangevraagd. Deze wordt wel aangevraagd als er een verdenking van een probleem (bijvoorbeeld slijtage) bestaat in de gewrichten rondom het hielbeen. Er wordt dan gekeken of de oorzaak van de hielpijn niet een stukje van de hiel zelf afligt.

Echo

Vaak zal de specialist een echo van de voet aanvragen. Met een echo is de peesplaat onder de voet het meest gedetailleerd in beeld te brengen. Er wordt gekeken naar de dikte van de peesplaat, naar de kwaliteit van de peesplaat en naar overige structuren die klachten van hielpijn kunnen verklaren (zoals o.a. de vetkamers onder de hiel, en peesklachten aan de binnenzijde van de enkel).

MRI

Soms wordt er een MRI van de voet aangevraagd. Ook hiermee is de peesplaat onder de voet in kaart te brengen. Als er een verdenking is van kraakbeenschade in de enkel (die wellicht leidt tot de hielspoor klachten), dan is een MRI de eerste keuze.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

  • 29 februari 2024

    Hoe spiertraining voetklachten kan verzachten

  • 20 december 2023

    Shin splints verdient nog meer aandacht

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen