Botox

Injecties met botox zijn met name bekend om rimpels mee te behandelen en kunnen vreemd klinken voor de behandeling van een hielspoor. Toch worden deze injecties voor verschillende vormen van peesklachten ingezet. Zo ook voor een hielspoor. Het idee is dat injectie met botox in spieren rondom de aanhechting van de peesplaat onder de voet de spieren minder hard laten samentrekken Het gevolg hiervan is dat er minder trekkrachten op de peesplaat optreden.

Er zijn verschillende studies naar het effect van botox op klachten van hielspoor verricht en de meeste laten een positief resultaat zien (Berbrayer et al. PM&R 2014). Er worden 1-2 injecties met botox gegeven onder echogeleide.

Botox injecties bij een hielspoor

Plaatjes-rijk plasma (ACP)

Het injecteren van eigen bloed in de aanhechting van de peesplaat onder hiel wordt sinds enkele jaren toegepast. Hierbij wordt eerst bloed afgenomen uit de arm en dit wordt gecentrifugeerd, waarbij plasma met geconcentreerde groeifactoren overblijft. Na verdoven van de hiel (dit is over het algemeen een vervelende injectie die een paar seconden duurt) wordt het plasma rond de aanhechting van de peesplaat op het hielbot geïnjecteerd. Dit gebeurt door dezelfde naald als waardoor de injectie met verdoving werd gegeven. In totaal wordt er dus een prik gegeven.

Het is te adviseren de injectie met het plasma na enkele weken te herhalen. Onderstaande grafiek laat de verbetering zien van de klachten door het plaatjes-rijk plasma. Het duurt vaak weken tot langzaam aan de verbetering zichtbaar wordt. Een week na de injectie is het aan te raden te starten met oefentherapie. Er wordt een tweede injectie met PRP gepland tijdens het bezoek voor de eerste injectie. De injectie wordt altijd echogeleid gegeven om zeker te weten dat de PRP op de juiste plek terecht komt. (Voor referenties en achtergrond: Monto et al, Foot Ankle Int 2014; Agustin Herber et al Foot Ankle Surg 2024).

Plaatjes rijk plasma injecties bij een hielspoor

Prolotherapie

Prolotherapie injecties met pijnstilling en hooggeconcentreerd glucose worden voor verschillende peesproblemen gegeven met het doel de pees weerbaarder en sterker te maken en zo minder pijn te krijgen. Lees hier meer over het effect op microniveau.

Ook naar het effect van prolotherapie bij hielspoor zijn verschillende studies verricht. Daar wordt gezien dat enkele weken na de echogeleide injectie met prolotherapie klachten langzaam verminderen (Fong et al Arch Phys Med Rehabil 2023, Chutumstid et al PMR 2023). Het is uiteraard de bedoeling dat dit een blijvend effect is. Om die kans te vergroten is (her)start van oefentherapie 1 week na de injectie aan te raden. Het lijkt er sterk op dat de injectie met PRP / Botox en prolotherapie even goed werken. De arts neemt daarom met u door wat de meest geschikte injectie voor u is.

Corticosteroïden

Corticosteroïden remmen irritatie die met klachten van hielspoor gepaard gaan, maar maken de peesplaat niet sterker. De gemiddelde duur van het effect van deze injectie is 4-12 weken. Het kan zijn dat er na de injectie een tijdje extra pijn in de hiel blijft bestaan. Gedurende de periode dat er minder last wordt ondervonden na de injectie is het te adviseren dat er getraind en belast gaat worden (zie oefentherapie) om de peesplaat weer langzaam weerbaarder en sterker te worden.

Met name bij mensen met overgewicht is een injectie met corticosteroïden af te raden, omdat af en toe een scheur van de peesplaat kan optreden na de injectie (zelden het geval). Wat ook als bijwerking zou kunnen optreden is vermindering van de kwaliteit van de schokdemper onder de hiel (vetkamersysteem) t.g.v. de corticosteroïden. De (geringe) risico’s van de injectie moeten goed worden afgewogen tegen de opbrengst alvorens de injecties wordt toegepast (Ang, Singapore J Med 2015; Monto, Foot Ankle Int 2014).

Corticosteroïden injecties bij een hielspoor

Lees meer over corticosteroïden injecties

Op de website van dr. van Dalen wordt het gebruik van corticosteroïden injecties verder uitgelicht.

Over corticosteroïden injecties

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

Recente publicaties

Bekijk alle publicaties

  • 20 december 2024

    Toename in aantal wekelijkse sporters én in blessures

  • 28 november 2024

    Natuurlijk beloop bij achillespeesklachten

  • 07 november 2024

    Het weer van invloed op klachten knieslijtage

  • 12 augustus 2024

    Seine-sational

  • 17 juli 2024

    Interview met Maarten Moen als chefarts NOC*NSF op weg naar Parijs

  • 10 juli 2024

    Geen hand, maar een boks voor Nederlandse sporters op Spelen

  • 04 juli 2024

    “Langdurig gezonde sporter heeft grotere kans optimaal te presteren”

  • 25 april 2024

    De beste zorg voor de beste sporters

  • 21 maart 2024

    ‘Vaar bij gendervragen in de (top)sport niet alleen op testosteronwaarden’

  • 01 maart 2024

    Openheid nodig over eetstoornissen in de topsport

arrow_circle_left arrow_circle_right
Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen